Crveno ili belo vino – koje je bolje po naše zdravlje

Lepota i zdravlje

Vino je čest izbor pića uz ručak, večeru ili prosto u noćnom izlasku kod ljudi. Često se može čuti da je umerena konzumacija ovog alkoholnog napitka dobra po naš organizam, ali da li je to zaista tako?

Ono što se prvo mora utvrditi jeste šta je to umerena konzumacija vina i uopšte svakog alkoholnog pića. Kako naučnici potvrđuju to se lako može utvrditi prema telesnoj težini osobe, kao i njenom sveopštem zdravstvenom stanju. Ono što bi se moglo reći uopšteno jeste da je to – jedna čaša na dan za žene i dve čaše na dan za muškarce. 

Kada se konkretno radi o poznatom napitku od grožđa tu se ljudi dele u dve grupe – nekima više prija blaža voćna aroma belog vina, dok su drugi pre za bogatiji ukus tamnog grožđa.

Ali da li se može izdvojiti ono koje ima  više dobrobiti po naše zdravlje?

Crno vino

Ključna razlika između svetlijeg i tamnijeg napitka predstavlja prisustvo odnosno odsustvo „kože“ grožđa. Crno vino u svom nastanku zadržava i kvalitetne sastojke iz omota grožđice i to svakako utiče na dobrobiti koje daje našem organizmu. Ali o prevenciji suzbijanja kojih oboljenja je reč? Taj raspon je toliko širok da ide od kardiovaskularnih do malignih oboljenja. Naime, crno vino pre svega ima pozitivan uticaj na rad našeg srca jer utiče na HDL tj. „dobar“ holesterol u krvi što doprinosi regulaciji krvnog pritiska.

Pored toga, može smanjiti rizik od stvaranja kamena u bubregu, a kao napitak koji sadrži veliki nivo antioksidanasa predstavlja dobrog saborca u prevenciji od raka.

Crno vino je svakako kompleksan sastav ali ono što predstavlja njegovo najveće bogatstvo jeste resveratrol – ovaj molekul se nalazi samo u crnom vinu i najveći uticaj ima na kardiovaskularni sistem uključujući i smanjenje rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Belo vino 

Za razliku od crnog vina, pri pripremi belog uklanja se „koža“ grožđa i to utiče na znatno manje medicinske koristi ovog napitka.

Uprkos tome, brojne su beneficije po zdravlje koje pruža napitak od belog grožđa. Pored uticaja na dobar rad srca i sadržaj antioksidanasa, baš kao i crno vino, dokazano je da belo vino ima dobar uticaj na rad pluća. Naime, hranljive materije u vinu odgovorne su za pozitivan uticaj ovog alkoholnog pića na rad pluća. 

Takođe, belo vino je bogato bioflavonoidima, pigmentima poznatim po svojoj efikasnosti na stezanje hemoroidnih vena.

Belo vino takođe može da bude dobar izbor za regulaciju krvnog pritiska. Zahvaljujući određenim vrstama polifenola koje sadrži može da snižava loš holesterol, a pored toga bogato je i kalijumom koji je poznat po snižavanju krvnog pritiska. 

Iz navedenih razloga vidi se da je ovo najpopularnije piće od grožđa dobro po naše zdravlje, a nikako ne treba zanemariti uticaj na dobro raspoloženje koje ono ima, kao i prevenciju od bolesti depresije. Ono što nikada ne treba zanemariti jeste količina u kojoj se ovaj napitak, kao i svaki drugi napitak koji sadrži alkohol, konzumira.

Nazdravite sa svojim omiljeni napitkom od belog ili crnog grožđa i mislite o svom zdravlju!

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *