Šta sve treba da znate kada nekom ostavljate svoje lične podatke

Društvo

Svakog 28. janura se proslavlja dan  zaštite ličnih podataka i jako je bitno da se edukujete i informišete na pravi način kako bi zaštitili svoje podatke.

Zlatko Petrović je izjavio da svaki građanin pre nego da ostavi svoje lične nekome ima pravo da se informiše kome ostavlja svoje lične podatke, po kom pravnom osnovu neko prikuplja njegove lične podatke kao i šta ce taj neko da radi sa njegovim ličnim podacima to je nešto što se u Zakonu zove transparentnost u obradi podataka.

Petković takođe izjavljuje da je 2020. godina bila dosta specifična jer se radilo u dosta otežanim uslovima zbog pandemije korona virusa. Što se tiče prijava bilo je više stotina, kako zbog nedozvoljene obrade podataka tako i zbog kompromitacije.

Jedan on najvažnijih slučajeva bila je kompromitacija podataka informativnog sistema Covid 19.

Kako su se na dnevnoj bazi na teritoriji čitave Republike Srbije unosili podaci o broju zaraženih korona virusom, broju lica koji su na respiratorima, broju umrlih lica i tako dalje u jednom trenutku na internetu se našla šifra i korisničko ime koje je moglo bilo koji korisnik interneta da uzme, ugasi sistem i izmeni podatke iz tog sistema, da unese nove podatke ili ih izbriše.

  1. godine u sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju mi smo se obavezali da uskladimo svoj Zakon o zaštiti podataka sa Evropskim propisima.

Evropski propisi su opšte uredbe o zaštiti podataka poznate kao GDPR, naš zakonodavac je bukvalno prepisao GDPR i te prepisane odredbe su danas sadržane u našem Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Međutim ispostavilo se da tokom poslednjih godinu ipo dana da su neke pojedine od tih normi neprimenjive, da su kazne neuporedivo manje u EU.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *