U zdravom telu zdrav duh

Lepota i zdravlje

Zdravo telo ne podrazumeva samo ono telo koje trenira, bavi se sportom, kreće se. Nešto dolazi i iznutra. To nešto, pored zdravog psihološkog stanja, zove se zdrava ishrana.

 

Zdravo se hranimo, ne da bismo zadivili druge, ostavili fotografiju na društvene mreže i pokupili simpatije i oduševljenje, već da bismo održali svoj organizam zdravim i krepkim, da bismo ga vremenom jačali, a ne slabili i trošili.

Nekada je teže pronaći zdrave recepte nego spremiti nešto što već imamo na pameti i što smo navikli da jedemo. Nešto što je sigurno ukusno, brzo i lako pripremiti. Međutim, ukusno ne znači uvek i zdravo za naš organizam. Zato ne treba gajiti averziju prema novim stvarima, specijalitetima. Kao i u drugim životnim oblastima, treba eksperimentisati, isprobavati, čak iako nam se ne dopadne. Dobre stvari nećemo uvek naći na prvom koraku, već za njima treba tragati. Ali kada jednom zavolite zdravu hranu, i kada shvatite da ta igra donosi mnoge benefite za vaš organizam, odreći ćete se brze hrane koja donosi ništa drugo do trenutno zadovoljstvo i višak kilograma.

 

Sledi jedan recept za brzo, ukusno, hranljivo i najzad, zdravo jelo.

 

Biće vam potrebno: 400 g šampinjona (ili nekih drugih pečuraka, po želji), 2 šoljice kafe pirinča (belog ili integralnog),  50 grama pečenog badema.

 

Priprema: Oprane šampinjone iseckati na listiće jednake debljine. Staviti ih u šerpicu, politi maslinovim uljem, i staviti na vatru. Njima nije potebno dodavati dodatno vode jer su prirodno pune tečnosti pa će je ispustiti same. Tako će biti sočnije i ukusnije. Pred kraj, kada omekšaju i iznova upiju tečnost, dodati malo origana, bibera i začina C (bolje nego soli). Zaslaniti treba dok je u toku priprema. Ukoliko volite, kada ugasite vatru, dodajte malo soka od limuna i poklopite šerpicu, dok pečurke ne dobiju dodatni sok. 

Kada je u pitanju pirinač, potrebno je dodati 3 puta više vode od količine pirinča (za 2 šolje pirinča sipati 6 istih šolja vode). Vodu sipati u šerpicu i dodati soli. Kada provri, sipajte pirinač u šerpicu i smanjite jačinu vatre. Kuvajte dok ne primi svu vodu. Ukoliko kuvate integralni pirinač, dodajte malo više vode i kuvajte 40-ak minuta, za beli pirinač dovoljno je pola sata. Pred sam kraj, dodajte origano, kari, malo bibera, ili neke druge začine po želji. 

Za serviranje sipati šolju pirinča, i polovinu porcije pečuraka, jer je 400 grama količina dovoljna za dve osobe. Pečurke su bogate proteinima, zato ih treba uvrstiti u plan ishrane, ali nutricionisti ne preporučuju kombinovanje pečuraka i mesa, zato će uz pirinač one biti dovoljan izvor proteina za jedan obrok. Bademe posuti preko pečuraka, ili ih grickati zasebno. 50 g je dovoljna porcija, jer badem i ostale orašaste biljke sadrže masti. One jesu zdrave, ali ne treba preterivati u njihovoj konzumaciji, jer ništa preterano nije zdravo. 

Ukoliko nemate maslinovo ulje, umesto njega možete pečurke ostaviti da se dinstaju u svojoj vodi, uz 20-ak ml dodatka, ništa neće smetati.

Predlog za serviranje:

Za dekorisanje iseći tanak kolut mandarine, poseći ga od centra ka spolja, i izvrnuti ga spiralno.

Prijatno!

 

Autor: A.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *