Kako teče vakcinacija protiv korona virusa?

Društvo

Iako ima onih koji su skeptični prema vakcinama, drugi, pak, smatraju da će one doprineti vraćanju života u neku normalnost.

„Počinjemo kontraofanzivu, počinjemo borbu sa oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina“, rekao je epidemiolog Predrag Kon 24. decembra prošle godine pošto je među prvima primio jednu od vakcina koje su u upotrebi u Srbiji.

U Srbiji je protiv Kovida-19 do nedelje, 24. januara vakcinisano nešto više od 90.000 ljudi, a u toku je prijava za dobrovoljnu vakcinaciju preko portala eUprava, ili preko kol centra na broj 0800 222 334.

Prijavljivanje nije vremenski ograničeno, a do sada se prijavilo više od 200 000 ljudi.

Oni koji su se prijavili mogu da povuku prijavu ili da, kada dođe vreme, promene odluku o tome koju vakcinu žele da prime.

Međutim, od danas nije moguće vakcinisati se ukoliko se niste prijavili. Ovo pravilo uvedeno je da bi se smanjile ogromne gužve i da se ne bi satima čekalo u redu.

U Srbiji je 19. januara počela masovna vakcinacija građana protiv korona virusa. Imunizacija će se vršiti na 300 punktova u gotovo svim gradovima Srbije, najavljeno je posle sednice Operativnog tima za vakcinaciju sa državnim vrhom.

U Beogradu je masovna vakcinacija počela na ukupno 18 punktova, od kojih je jedan naBeogradskom sajmu, gde se na dnevnom nivou može vakcinisati više od 1.200 građana, saopštila je Vlada Srbije.
Gužve su do danas bile ogromne, a pošto više nije moguće vakcinisati se bez prijave, gužve bi trebalo biti manje. Ovako je to izgledalo na sajmu:

 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski rekao je da je procedura vakcinacije“veoma jednostavna i traje od osam do deset minuta, uz popunjavanje formulara i pregled lekara“.

On je dodao i da se „posle primanja vakcine čeka oko 15 minuta da slučajno ne dođe do neke reakcije“.

U Srbiji su odobrene tri vakcine – Fajzer, ruska Sputnjik i kineski Sinofarm.

Trenutno su u ponudi samo kineske vakcine Sinofarm iako se u prijavi navodi ukupno pet – dve američke – Fajzer/Biontek i Moderna, britanska Oksford-AstraZeneka, ruska Sputnjik i kineska Sinofarm.

Stručnjaci koji su razvili Fajzerovu vakcinu kažu da je delotvorna u 95 odsto slučajeva, slično je i za vakcinu kompanije Moderna.

Vakcina Oksford/AstraZeneka je delotvorna između 62 i 90 odsto, ali tokom kliničkog ispitivanja niko nije zahtevao bolnički tretman, niti je oboleo od Kovida-19.

Ruska Sputnjik V vakcina, tvrde stručnjaci, delotvorna je u između 85 i 91,5 odsto slučajeva, a najnovija istraživanja u Brazilu o kineskoj vakcini pokazala su da je manje efikasna nego što se prvobitno mislilo.

 Dr. Kon je kazao da je zadovoljan odzivom građana Srbije za vakcinaciju i dodao da će biti stvorena „barijera“ za koronavirus ukoliko se nastavi trenutnim tempom imunizacije.„Rekao sam ranije da vakcinacijom do 1.000.000 ljudi pravimo kolektivni imunitet, ali pre svega štitimo živote. Kasnije, kad počnemo da se vakcinišemo još više, počećemo da isterujemo virus sa ovih prostora“, dodao je on. 

Počela vakcinacija zaposlenih u EPS-u, prva grupa rudara primila kineske vakcine.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišli su jutros Beogradski sajam i proverili kako se vrši vakcinacija zaposlenih u beogradskim ustanovama kulture.
Vakcinacija je počela u 8.00 sati, uz veliki odziv dramskih umetnika zaposlenih u beogradskim pozorištima.

Vakcinisani pripadnici vojske i policije

U okviru masovne imunizacije, na punktu na Beogradskom sajmu vakcinisalo se više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz Policijske uprave za grad Beograd i organizacionih jedinica MUP-a, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Na Beogradskom sajmu vakcinisli su se i pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a resorni ministar Nebojša Stefanović, koji je takođe primio vakcinu, rekao je da će 19. jaunara biti vakcinisamo ukupno 700 pripadnika vojske.

U Kragujevcu počela kućna vakcinacija
Služba kućnog lečenja kragujevačkog doma zdravlja danas je otpočela kućnu vakcinaciju protiv Korona virusa. Vakcinacija se obavlja po nalogu izabranog lekara, na teritoriji Kragujevca, kao i okolnih mesta koja pripadaju gradu Kragujevcu.

Apel na sve građane koji su pozitivni na Korona virus da ne idu na vakcinaciju dok im ne istekne izolacija, jer time možete zaraziti ljude koji sa Vama čekaju u redu. Da, vakcina je možda delotvorna ali i njoj treba određeno vreme da deluje!

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *