„The White Tiger“ kontroverzni film broj jedan na Netflix-u širom sveta

Kultura

Na Netflix-u od 22. januara dostupna je indijsko-američka drama „The White Tiger“ sa Adrash Gourav, Priyanka Chopra Jonas i Rajkummar Rao u glavnim ulogama. Jedan od producenata filma je i glumica Priyanka Chopra Jonas. Reditelj filma je poznati iransko-američki reditelj Ramin Bahrani.

Film je zaslovan na nagrađivanoj knjizi Aravinda Adiga „The White Tiger“. Radnja filma prati siromašnog momka koji postaje vozač i kako sam govori, sluga bogate porodice. Govori se o podeli koja zaista i danas postoji u Indiji. Kastinsko uređen sistem, potlačena sirotinja i obesni bogataši.

Mladi Balram želi da studira, ali pošto je nižeg kastinskog sistema, tj. iz jako siromašne porodice, nakon očeve smrti o studiranju ni ne pomišlja. Bogati gazda traži vozača za svog sina koji sa suprugom dolazi iz Amerike, i mladi Balram odlučuje da će to biti baš on. Pozajmljuje novac od svoje bake za časove vožnje. Iako se mlade gazde tek pristigle iz Amerike, Ashok i Pinky, trude da budu drugačiji od ostatka porodice, to im ne polazi za rukom. Bogata porodica u kojoj Balram radi sklona je ponižavanju i zlostavljanju svojih sluga. Ashok i Pinky pokušavaju da ohrabre mladića da ostvari svoje ciljeve i blagonakloni su prema njemu. Ipak,  u jednoj sceni oblače Balrama kao Maharadžu. Nije li ovo pokazatelj ismevanja i prikazivanja mladog siromaha onakvog kakav on nikada neće biti, zapravo kako nikada neće biti ravnopravan sa njima? 

Kulminacija radnje je kada Pinky u alkoholisanom stanju vozi i izazove nesreću. Na suvozačevom mestu je Ashok, dok iza njih sedi Balram obučen kao Maharadža. Očekivano, nagovorili su svog slugu da se žrtvuje za svoje gospodare. Do tog trenutka mladi sluga Balram je gledao svoje gazde kao svetinje, gajio je izraženo strahopoštovanje, ali te noći sve se menja. Sav potisnut bes koji je do tada uspešno kontrolisao rađa u njemu mržnju i želja za osvetom.

Primećuje se značajna razlika američkih i indijskih recenzija filma. U Indiji mediji prenose kako je i dalje neverovatno da i dvanaest godina posle Milionera iz blata jedino što zanima Hollywood je indijsko siromaštvo. Sasvim je uobičajen zaplet gde se sluga okreće protiv gospodara. Indijski mediji smatraju da se ovakvim filmovima samo još više štete nanosi indijskoj najnižoj kasti i daje se dodatni razlog gazdama da maltretiraju i ponižavaju svoje radnike.

Snaga filma je u glumi mladog Adrasha Gourava. Njegov govor tela i posvećenost liku ostavlja snažan utisak na gledaoce. Kako sam glavni junak kaže u filmu, ovo nije priča o siromašnom mladiću koji osvaja gomilu novca i menja svoj život iz korena, aludirajući na Milionera iz blata. Ovo je priča o istinitom trpljenju, mučenju i borbi. Mnoge istaknute ličnosti Indije su zaista prekrivale svoje zločine i prekršaje plaćajući ili ucenjujući svoje radnike da preuzmu krivicu.

Film je od juče broj jedan na Netflix-u širom sveta. Film nosi snažnu poruku i nadu da će jednog dana u Indiji važiti jednaka prava za sve. Zapravo, ovo je univerzalna tema. Svuda u svetu su siromašni marginalizovani kao bića niže vrednosti, nedostojni bivstvovanja. Osuđeni da život provedu u „blatu“. Ovaj film bi trebalo da posluži kao primer za osvešćivanje sveta o siromaštvu i potlačenosti onih koji nemaju snage i hrabrosti da se bore.

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *