Godišnjica odlaska „Crne Mambe“

Košarka Sport

Kada kažemo Kobi Brajant prva asocijacija su Lejkersi i jedan od najboljih igrača svih vremena. Rođen je 23. avgusta 1978. u Filadelfiji.Jedan je od retkih koji nije išao na koledž već je draftovan direktno iz srednje škole.

Ono što je zanimljiv podatak jeste da su ga kao 13. pika izabrali Šarlot Hornetsi, koji su ga odmah prosledili u Lejkerse u zamenu za našeg Vlada Divca. I tu kreće ljubav koja nikada nije prestala. Igrao je na poziciji beka. Sa Lejkersima je uzeo pet šampionskih titula( 2000., 2001., 2002., 2009., i 2010.).

  1. i 2010. je proglašen za MVP-a NBA  Finala.Igrao je još 2 finala 2004. i 2008. ali je u njima poražen od Detroit Pistonsa i Boston Seltiksa. Njegovu karijeru prate visoke brojke, a jedna ostaje upamćena posebno.
  1. januara 2006. protiv Toronto Reptorsa je ubacio 81 poen što mu je rekord karijere.

Poslednju utakmicu je odigrao 13. aprila 2016. protiv Juta Džeza gde je ubacio čak 60 poena. A onda taj kobni 26. januar 2020. godine kada su se u padu helikoptera u Kaliforniji ugasila dva života, njegov i njegove ćerkice Đijane. Posle toga se košarka ne gleda istim očima kada znamo da nema jednog od najvećih svih vremena. Pitamo se kako je ovaj put zakazao na letu tog nedeljnog dana, kada je toliko puta uspešno poleteo ka košu i zakucao? 

Taj odgovor verovatno nikada nećemo dobiti. Ostaju nam u amanet snimci da se divimo jednom od najvećih svih vremena i budemo srećni što smo bar par godina imali prilike da ga gledamo.

Autor: Nikola Karaklajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *