20 godina od prve vlade DOS-A

Politika

Od 19 partija i organizacija koje su nekada činile Demokratsku opoziciju Srbije ( DOS ) i koje su 5. Oktobra srušile režim Slobodana Miloševića, šest je i danas aktivno, od kojih čak tri čine vlast zajedno sa SNS i bivšim funkcionerima SPS protiv kojih su se borili pre 16 godina.

 

Vlada Zorana Djindjića formirana je na današnji dan(25 januar) 2001. posle petooktobarskih promena.

“Stanje koje zatičemo dramatično je loše. Zadatak koji mi danas preuzimamo kao nasledje prethodnih 10 godina veoma je težak, izazovi su veoma veliki ali i šansa da se upišemo u istoriju kao generacija koja je jednu zemlji ponovo vratila na njem pravi put, ta šansa je takodje veoma velika” rekao je Zoran Djindjic 25. januara pre 20 godina.

Cilj koji je premijer Zoran Djindjić postavio tada bio je veliki – za najkasnije 10 godina ulazak Srbije u EU.

Narod je želeo fundamentalne promene, Narod ne želi stranačku politiku, ideološku politiku, narod želi da se nešto u temeljima promeni u ovoj državi. Ono što mi predlažemo u programu nisu nikakvi partijski ili neki drugi programi, to je nešto što se u ovoj zemlji odavno mora uraditi. TO JE USPOSTAVLJANJE JEDNE DEMOKRATSKE CIVILIZACIJE U OVOJ ZEMLJI, USPOSTAVLJANJE OSNOVNIH DEMOKRATSKIJ TEMELJA” Zoran Djindjić.

Vlada je imala 7 potpredsednika, 17 ministarstva i 16 ministara.

Potpredsednici su bili: Žarko Korać, Nebojša Čović, Dušan Mijahlović, Jožef Kasa, Momčilo Perišić, Aleksandar Pravdić I Vuk Obradović.

Ministri; finansija i ekonomije bio je Božidar Djelić, energetike i rudarstva Goran Novanović, policije Dušan Mihajlović. 

Goran Pitić bio je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, Aleksandar Vlahović ministar za restrukturiranje privrede I privatizaciju,  a Marija Rašeta za saobraćaj i telekomunikacije.

Prosvetom i sportom rukovodilac bio je Gašo Knežević, socijalnom politikom Gorana Matković, nauka i tehnologija Dragan Domazet a gradjevinom Dragoslav Šumarac. 

Ministar zdravlja bio je Obren Joksimović, ministarstva kulture Branislav Lečić, dok su Vladan Batić, Dragan Milovanović, Dragan Veselinov I Slobodan Milosavljević vodili ministarstva pravde, rada zapošljavanja poljoprivrede i trgovine i turizma.

Prva sednica Djindjica održana je odmah nakon što su ministri položili zakletve u parlamentu.

Medjutim, nešto više od dve godine od ovog dana, meci za koje nikad nije ustanovljeno da li ih je bilo dva ili tri, iz puške za koju se nikad neće znati da li stoji politička pozadina iza nje, ubijen je Zoran Djindjić ispred zgrade Vlade Srbije. 

Osim demokratskog premijera stradala je i sva prilika i demokratska perspektiva Srbije tog dana.

Autor: Marta Mesicki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *