Ti si bio kralj zločina i velika štetočina – Al Kapone

Društvo

Da li je ovako bilo samo u stihu, ili je Al Kapone zasluženo opevan na ovaj način?

Kriminalci hrle ovim svetom, ali retki su oni koji bivaju poznati poput Al Kaponea. Možda nismo upoznati sa detaljima iz njegovog života, ali nikoga nije zaobišlo barem njegovo ime. 

Pre samo nedelju dana obeležen je datum njegovog rođenja, a na današnji dan je preminuo, pa se u to ime sećamo njegovog života i aktivnosti.

Alfons Gabrijel Al Kapone bio je američki gangster i biznismen, koji je bio saosnivač i šef čikaške mafije. Sedam godina je vladao kao šef organizacije organizovanog kriminala, međutim, nije čitav život proveo u ovim vodama, kao što to obično biva sa kriminalcima, već je sa 33 godine napustio mesto šefa.

Alfonsovi roditelji bili su italijanski imigranti, Gabrijel Kapone i Tereza Kapone. Otac mu je bio berberin a majka švalja. Sudeći po njihovim zanimanjima, nije se moglo naslutiti da će Al zaroniti u vode kriminala. On je još kao mališan bio sklon agresivnim rekacijama i postupcima. Sa samo 14 godina, fizički se obračunavao sa jednim profesorom, zatim je napustio školu i pristupio jednoj lokalnoj bandi. Tu upoznaje Džonija Torija. Kasnije će pobeći kod njega u Čikago, kada na njegovu sliku biva nakačena oznaka TRAŽI SE, zbog ubistva policajca. Al Kapone je u jednoj od uličnih tuča zadobio ožiljak na levoj strani lica, po kojem je ostao poznat kao Lice sa ožiljkom. 

Kako je zaradio ovaj nadimak?

Kako je bio agresivnog karaktera i sklon fizičkim obračunima, ovo je bila jedna od posledica takve borbe. 1917. godine u tuči u Harvard In restoranu, potukao se sa bratom gazdarice restorana, pošto je uvredio. Njen brat stao je u sestrinu zaštitu, i osetio je potrebu da mu se osveti. Al se trudio da svoje lice prikriva na fotografijama, i o svojim ranama je govorio da su ratne povrede, iako nikada nije služio vojsku. Mediji su ga nazvali Skarfejs i od tada je ostao zapamćen po ovom nadimku koji je prezirao. Saradnici iz sfere kriminala obraćali su mu se sa Big Felou, a među prijateljima bio je poznat kao Snorki, što je bio izraz za osobu promućurnog izgleda.

Banda Džonija pomenutog Torija radila je za velikog mafijaša po imenu Dajmon Džim Kolosim. Kada je u Kaponeu uočio ogromne afinitete i talenat za ilegalne poslove, Džoni je postao njegov mentor i uz njegovu pomoć, Al Kapone postaje drugi čovek ove bande, koja svoje delanje usmerava ka kockanju i prostituciji.

Nakon što je izašao zakon o zabrani točenja i distibucije alkohola, Torio pokušava da nagovori svog nadređenog da počnu da krijumčare alkohol, međutim, Kolosimo odbija ovaj predlog. Kapone na Torijev nagovor ubija Kolosima, i ovaj tandem otpočinje bavljenje krijumčarenjem lošeg alkoloha čikaškim krčmama. Pitate se na koji način im je ovo išlo od ruke? Kao i svaki kriminalci koji su dugo u poslu, i snabdevači a i sam Kapone imali su snažne veze u policiji. Međutim, postojao je jedna problem. U tadašnje vreme, čikaško podzemlje je bilo podeljeno na dve gangsterske grupe. Jedna je bila banda Džonija Torija, a druga Čarlsa Dajona, gangstera koji je krijumčario kvalitetan viski. Ovaj čovek bio je prepreka za naš dvojac, pa je ubrzo i likvidiran. Ali kako to biva u svetu kriminala, ni Džon nije mogao živeti i poslovati spokojno. Nakon nekoliko neuspešnih atentata, Torio beži iz Čikaga u Italiju, sa svojih 50 miliona dolara, gde se povukao iz posla, a Kapone nasleđuje kompletan posao.

Na Dan zaljubljenih, 14. februara, 1929. godine, Kapone je izvršio verovatno najveći i najgrozniji masakr u istoriji američkog podzemlja, u kome je, zajedno sa članovima svoje bande, za jedno veče, poubijao gotovo sve članove suparničke bande. A kada je, kao i svaki kriminalac koji želi da se pokaže među ljudima kao kakav dobroćudni mufljuz, želeo da popravi svoj ozloglašeni ugled, organizovao je dobrotvorne akcije za decu u osnovnim školama širom Čikaga.

On dospeva i na Ef-Bi-Ajevu listu traženih osoba, a 1931. godine biva uhapšen zbog utaje poreza, što je smešna optužba u odnosu na sve ono što je učinio. Prema presudi, trebalo je da plati 30.000 dolara kazne, a to je bila pozamašna svota u to doba, međutim, iz njegove perspektive obična sitnica. Ono što ga je zaista pogodilo bila je zavorska kazna, oduzimanje slobode na čitavih jedanaest godina.

Prvobitno je služio svoju kaznu u zatvoru Atlanta, ali je i odatle uspešno organizovao svoj posao. Zbog toga je prebačen u zloglasni zatvor Alkatraz, odakle nije mogao da ostvari kontakt sa spoljnim svetom. U novim i nepodnošljivim uslovima, počeo je da gubi zdrav razum. Čak postoje priče o tome da ga je progonio duh izvesnog Džejmsa Klarka, koji je bio među žrtvama krvavog pira koji je priredio Al Kapone. 

Ko je bio Džimi Klark?

Pretpostavlja se da je to bio jedan od nižerangiranih članova suparničke bande. Kada je Al Kapone bio zatočen u Filadelfiji, ćelija mu je bila veoma pristojna, međutim, on je tvrdio da je u krevetu uvek neko pored njega. Drugi zatvorenici su tvrdili da čuju kako razgovara sa nekim, a ponekad su čuli vriske iz njegove ćelije. Sa napuštanjem zatvora, bio je uveren da ga je nespokojni duh ostavio na miru. Obratio se vidovnjaku za pomoć, ali bezuspešno. Često su se i telohranitelji nalazili u situaciji da misle da je napadnut, pa su upadali u njegovu sobu, gde bi ga zaticali samog i veoma uznemirenog. U toku svog boravka u Alkatrazu bio je miran, te je pušten zbog dobrog vladanja. Još pre nego što su ga tamo smestili, patio je od sifilisa. Budući da je bio mentalno bolestan, ali i narušenog zdravlja zbog spomenute bolesti, biva smešten u Baltimorsku mentalnu instituciju, a kasnije je poslat na kućno lečenje. Bio je jedan od prvih građana koji je dobio penicilin, iako je bilo isuviše kasno da bi se izlečio od sifilisa. 1947. godine doživljava šlog, te oboleva od zapaljenja pluća, a iste godine je preminuo, na Floridi, daleko od očiju javnosti.

Autor: A.P.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *