Može li nas novac učiniti srećnima?

Biznis

Može li novac kupiti sreću? Da li to zavisi od toga gde neko živi ili koliko zarađuje? Studija je istraživala vezu između plate, lokacije i sreće koju su judi sami prijavili širom sveta.

Najsrećnija država u SAD su Havaji. Od prvih deset najsrećnijih država, ona ima najnižu godišnju platu od 38.604 dolara. Međutim, očekivani životni vek je najviši u bilo kojoj saveznoj državi SAD, sa 82,3 godine u poređenju sa prosekom od 80 godina.

Najsrećnija zemlja na svetu je Finska, sa prosečnom godišnjom zaradom od 36.000 dolara u glavnom gradu Helsinkiju. Danska, druga najsrećnija zemlja, ima veću godišnju platu od 44.255 dolara u glavnom gradu Kopenhagenu.

Izveštaj o svetskoj sreći je godišnje istraživanje koje je prvi put pokrenulo 2012. godine “Predlog rešenja za održivi razvoj za Ujedinjene nacije”. Korišćenjem Gallup-ove svetske ankete, sreća o kojoj se izveštava rangirana je u 156 zemalja, prema šest faktora: nivo BDP-a (bruto domaći proizvod), očekivani životni vek, velikodušnost, socijalna podrška, sloboda i prihod od korupcije.

Francuska, 22. najsrećnija zemlja na svetu, ima najnižu starosnu granicu za penzionisanje na svetu sa 62 godine i prosečan prihod od 35.000 dolara. Moglo bi se tvrditi da bi Francuzi mogli biti na višem nivou, zavisno od toga koliko je stereotip istinit da su Francuzi uvek pesimistički oprezni.

Dakle, budući da uvek postoje drugi faktori koje treba uzeti u obzir, nemoguće je pretpostaviti da je zarađeni novac direktno povezan sa srećom. Mnogo je istraživanja koja pokazuju da su društva generalno srećnija tamo gde je manje nejednakosti.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *