Snežana Radojičić – spisateljica na biciklu

Kultura

Prihvatiti život kao dar. Živeti ga u dahu. Dozvoliti da struji kroz sve pore bića. Prigrliti ga i kada je nemilosrdan. Zahvaljivati mu se i kao prouzrokovaču naših suza. Odnositi se prema životu kao što to čine deca – s poverenjem, poletno, neustrašivo, bezrezervno. Nije lako i nije uvek ostvarivo. Ali, ona ga tako i kao takvog živi – Snežana Radojičić.

Živela je život sličan svakome od nas. Radila kao profesor jezika, lektor, prodavac i menadžer osiguranja, i još desetak poslova iz ne tako srodnih sfera. Godine 2011. odlučila je da promeni sve, da ostavi sve i pokuša da pronađe život koji će ispuniti sva njena očekivanja. Pomenute godine rasprodaje svu svoju imovinu, osim stana u Beogradu, ogromnu zbirku knjiga i retkih izdanja i kreće biciklom oko sveta. Bežeći od materijalizma sa sobom nosi samo stvari neophodne za zadovoljenje dnevnih potreba i skromni dnevni budžet u iznosu od 5 evra. 

Do sada je uspela da na točkovima stigne do najudaljenijih i najneprohodnijih predela i to: do Sibira na severu, Japana na istoku, Timora na jugu.

Više od 56000 km prešla je vozeći biciklu, 1000 km pešačeći, a sve to kroz, do sada, 42 posećene zemlje. Kako bi se odmorila i prikupljene uspomene pretočila u knjige, privremeno je živela u Kambodži, Nepalu, Vijetnamu, na Baliju, u Južnoj Koreji.

Na svom sajtu redovno objavljuje blogove u kojima piše o novim iskušenjima života na biciklu i deli istine o Čoveku, onakvog kakvog ga sreće i kakvim smo pomalo i svi mi. Na sajtu se može pronaći i galerija slika sa putovanja, kao i opcija doniranja 1 evra za svaki biciklom pređeni kilometar.

Snežana svoj ciklo – nomadski život podrobno i umetnički uspelo predstavlja u svojim knjigama, koje se mogu poručiri preko pomenutog sajta.

Sa izuzetkom dve knjige objavljene pre opredeljivanja na život u pokretu, sve ostale knjige dele tematiku putovanja, uspomena na njima stečenim i zapažanjima autorke o ljudima i mestima sa kojima se sretala i koje je posetila: ,,Dok su duše lutale” (1995), ,,LP” (2005), ,,Zakotrljaj me oko sveta” (2014), ,,Priručnik za kampovanje” (2015), ,,Vodič za putovanje biciklom” (2015), ,,Preko Himalaja i Gobija” (2015), ,,Nomad (I)” (2016), ,,Severna Koreja- putovanje po zemlji Kim Džon Una” (2018), ,,Svedočenje o Zemljanima” (2019).

San se može otelotvoriti u stvatnost, samo ako smo hrabri da mu i na javi ostanemo verni.

Izvori: www.snezanaradojicic.com

Autor: Marina Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *