Mira Furlan – žena koja je zbog ljubavi izgubila sve

Uncategorized

Dana 20. januara 2021. godine napustila nas je čuvena jugoslovenska glumica Mira Furlan. Prema saopštenju porodice, glumica je preminula od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila. 

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. septembra 1955. godine. Bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta. Sredinom osamdesetih godina postaje jedna od najprepoznatljivijih i najuspešnijih jugoslovenskih glumica. 

Njen život se menja kada 1986. godine upoznaje ljubav svog života, srpskog režisera Gorana Gajića. Kako je sama govorila, Goran je bio drugačiji od svih muškaraca koje je do tada upoznala. On se nije bojao žena, bio je hrabar i samouveren muškarac. Nevolje u njihovom životu počinju kada i nemiri u Jugoslaviji. Mira se ni zbog koga i ni zbog čega nije mogla i želela odreći svoje ljubavi prema Goranu. Kako je on bio Srbin, a ona Hrvatica, njihova ljubav bila je neprihvatljiva. Stalno je bila na relaciji Beograd-Zagreb i početkom devedesetih godina počinje hajka na lik i delo Mire Furlan. Hrvatske novine su je nazivale izdajicom i svakodnevno je primala preko 50 pretnji smrću. Čak joj je u Hrvatskoj oduzet stan koji je nasledila od svoje bake.

Nežna i mila, gospodstvena i hrabra žena bila je degradirana u svakom smislu. Brisali su čitav njen život. I u takvom stanju gde je bila napadana, degradirana, osuđivana, ona nije odustajala od dve ljubavi, Gorana i glume. Dovijala se na razne načine da stigne na predstave i u Beograd i u Zagreb, a onda je bez ikakvog objašnjenja dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sa Goranom se seli u Beograd, ali i tamo bivaju primoravani da biraju stranu. Sama Mira je izjavljivala kako danima nije bilo poziva ni od kolega ni od prijatelja. Niko nije želeo da se dovodi u kontakt sa njima. I na kraju, kao jedini spas i izlaz 1991. odlaze sa četiri kofera u Ameriku. Čuvena jugoslovenska Mira Furlan u Americi je isprva radila kao konobarica, prodavačica i prevodilac. Goran je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer. 1993. godine venčali su se, a 1998. dobili sina Marka Lava. 

Glumica nikada od umetnosti nije odustajala, bila je svestrani umetnik. Pisala je knjige i članke za novine. O svom životu zapisala je: „Bilo je teško krenuti od nule, kao da je neko uzeo veliku gumicu i obrisao moj život.“

Mira Furlan je kasnije često isticala da je u tim teškim situacijama uz njih bila Milena Dravić. Tvrdila je da nikada nisu bile bliske, ali kada se saznalo da odlaze za Ameriku, Milena je poznavala nju i Gorana kod nje u stan. Želela je da se oprosti sa njima i da ih zagrli. Razgovarali su, Mira je plakala, dok ju je Milena grlila. Pri rastanku Milena Dravić dala je Miri i Goranu brojeve svojih kontakata u Americi i to je za dvoje mladih, zaljubljenih i izgubljenih, bio najvredniji prtljag.

U Jugoslaviji snimala je mnoge filmove koji se danas smatraju klasicima domaće kinematografije. Među njima su: Lepota poroka, Otac na službenom putu, U raljama života, Braća po materi. Snimala je i serije među kojima je najznačajnija „Bolji život“. Po odlasku u Ameriku dobija značajne uloge u serijama „Vavilom 5“ i „Izgubljeni“. Nakon jedanast godina, 2002. vraća se u Hrvatsku gde glumi u predstavi Radeta Šerbedžije. Glumi u filmu „Turneja“ i seriji „Vratiće se rode“. Poslednjih par godina radila je u školi glume u Los Anđelesu.

Prema rečima kolega i prijatelja, Mira i Goran bili su idealan par. Neizmerno su značili jedno drugom. Dvoje umetnika koji su usled katastrofe našli oslonac jedno u drugom i tako do prerane smrti jedne od najlepših žena bivše Jugoslavije. Smrt ove hrabre, obrazovane i univerzalno darovite umetnice potresao je sve poštovaoce njenog lika i dela. Složićemo se sa njenim prijateljima da sada treba slaviti njemu hrabrost. Ako na trenutak samo zatvorimo oči pred njenom maestralnom karijerom, videćemo jednu izuzetnu i nadasve hrabru ženu!

 

Autor: Nevena Vićentijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *