Srećan 85. Rođendan Tozovcu!

Showbiznis

Predrag Živković Tozovac je srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike. Živa legenda kod nas danas. 

Najpoznatije pesme su mu: “Tražiću ljubav novu”, “Oči jedne žene”, “Mirjana”, “Ti si me čekala”, “Violino, ne sviraj”, “Ovamo cigani”, “Prazna čaša”, “Jeremija” i druge.

Od malena je bio muzičar, a sa deset godina je već krenuo da nastupa na svadbama svirajući harmoniku. Svi su ga poznali po nadimku Toza. Njegovo detinjstvo biva poremećeno u oktobru 1941. godine kada je Nemačka vojska streljala njegovog oca zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana, ostaje skrhan sa majkom i bakom da živi. Preselio se iz Kraljeva u Beograd zbog studija, želja mu je bila da završi Ekonomski fakultet, medjutim, talenat ga je odveo u smeru umetnosti, te počinje da nastupa u raznim orkestrima.

Karijera

Započeo je saradnju sa poznatim kompozitorima narodne muzike kao što su Bane Popov, Dušan Karaklajić, Duško Radetić, nakon čega počinje i sam da komponuje.

  1. jula 1965. je snimio svoj prvi singl “Kad povedem kolo moje” i taj datum se uzima za zvanični početak njegove karijere koja će kasnije da broji preko 20 albuma I 30 singlova.

Održavao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, Evrope, Amerike, Kanade, Australije, bio je ogromna zvezda u to vreme, zbog toga je danas na zaslužnoj poziciji muzičke žive legende.

Nastupao  je na brojnim festivalima: “Beogradskog sabora”, “Pesme leta”, “Hit parade” i drugi, gde je bio zavidno nagradjivan uvek.

Poslednji veliki koncert održao je 28. oktobra 2012. u prepunom “Sava centru”. Pevao je više od tri sata, bio je to koncert kog se rado svi sećaju.

Pored uspešne muzičke karijere našao je i vreme za još pravaca u umetnosti – gluma i voditeljstvo. Na nalim ekranima prvi put se pojavio 1968. u mini seriji “Naše priredbe” koja je emitovana na Televiziji Beograd. Pisao je uvodne muzike za filmove, “Lov na jelene” iz 1972 godine je bila jedna od njih. Zatim pesmu “Vrati se” koju Silvana Armenulić izvodi u jednoj seriji, itd.

Emotivni život

Važio je za velikog zavodnika I boema. Nikada se nije ženio ali iz vanbračnih zajednica ima dva sina. Jedina ljubav koju pominje iz života, jer  inače retko priča na tu temu, je žena poi menu Biljana Ristić. Priznaje da je voleo I jednu Mirjanu kojoj je i pesmu posvetio. Sada, više od 35 godina živi sa dve decenije mladjom ženom od sebe, Emilijom. Nisu venčani, ali se mnogo vole. Izjavio je da imaju najlepši brak na svetu, iako nisu venčani.

Danas puni 85 godina, srećan rodjendan, legendo, uz tvoje najveće hitove! 

Autor: Marta Mesicki

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *