Srbija- fabrika smoga

Društvo

U danima koji su iza nas ne možemo da ostanemo nemi na svakodnevno beleženje negativnih svetskih rekorda u stepenu zagađenosti.Po tome je Srbija trenutno jedna od vodećih zemalja u svetu.Čak u jednom momentu i ispred „džinova“ kao što su Kina, Indija, itd.Tu prednjače naši veliki najveći gradovi:Beograd, Valjevo i Čačak, zatim Novi Sad, Niš, Kragujevac.

Krucijalan problem je što se fabrike grade na svakom koraku i tako.

Naravno ne smemo zaboraviti ni gasove iz motornih vozila.

Danas svaka porodica u Srbiji ima bar po jedno vozilo, a neke i više čak.

I to je dovoljan pokazatelj da od privrede u Srbiji može fino da se živi.

Ali zaboravljamo da naša pluća ispaštaju od tolike količine zagađenog vazduha.S’obzirom na to koliko tehnologija napreduje moguće da će te vodeće kompanije izzmreti veštačka pluća koja će svaki stanovnik moći sebi da priušti.I nije samo vazduh zagađen. I naše od prirode stvorene lepotice, reke su takođe u velikom problemu. Iste gore pomenute fabrike u reke prosipaju svoj otpadi tako uništavaju ova prelepa prirodna bogatstva Srbije, a ima ih kod nas mnogo.

Ne možemo da ne pomenemo ni šume Srbije koje se sve više suše usled promenjene klime u poslednje 2 decenije i pojavljivanja rupa u samom ozonskom omotaču. Srbija ekonomski tigar?

Može ali eksploatacijom nečeg drugog, a ne ljudskog zdravlja.

Autor: Nikola Karaklajić

1 thought on “Srbija- fabrika smoga

  1. Nije saobraćaj najveći zagađivač u Srbiji nego EPS jer koristi nekvalitetan ugalj. Veliki zagađivač je Zi Djin koji u Kini nije mogao da posluje jer ne zadovoljava ekološke standarde. To što u Srbiji mnoge porodice imaju makar jedan automobil ne znači da je Srbija zemlja u kojoj može lepo da se živi, pogledaj objektivne pokazatelje i videćeš da smo jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Dohodak po glavi stanovnika manji od nas imaju samo Albanija i Makedonija u regionu, pogledaj stope rasta bruto domaćeg proizvoda i uporedi ih sa zemljama centralne i istočne Evrope i mnoge stvari će ti biti jasnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *