Saznajte da li ste u vezi sa manipulatorom?

Društvo

“Odnos manipulatora i vas je kao da ste seli za šahovskim stolom sa vele majstorom u šahu, a vi ne znate još ni da složite figure” izjavila je psihoterapeut Dragana Bojović – da li se slažete?

 

Manipulatori se pojavljuju kao otelotvorenje svega što ste ikada poželeli, ako ste u vezi tražili 100 % od neke osobe oni će vam dati 105 %, prosto ne možete da poverujete da ste takve sreće. 

 

U početku vam sve deluje savršeno, a to je u stvari način na koji oni pokušavaju da vas uvuku u paukovu mrežu, u koju kada upadnete jako teško možete izaći. 

 

U prvoj fazi on vas procenjuje kakva ste osoba, gde ste tačno slabi i šta može i na koji način sa vama da radi. Zatim će vas emotivno uvući u paukovu mrežu tako da nikada ne možete da odete od njega. 

 

U drugoj fazi nastupa njihovo pravo lice, manipulativni period, a to je obično lice monstruma. Medjutim, vi ste već uvučeni u to, i verujete da je sada to što on radi neka greška i da on nije takav, već onakav kakvog ga poznajete na početku dok ste još uvek bili srećni, a to je ustvari velika greška. 

 

Vi to ne vidite jer ste emotivno uvučeni u sve to, takođe to ne vidite zato što se on potrudio da vi to ne vidite, igra se sa vašim umom zato što tačno zna kako to radi jer to radi godinama i ne samo sa vama. 

 

Nakon toga ćete se zapitati šta ste pogrešili i gde je vaša greška i zbog čega se on tako ružno ponaša prema vama, i bićete ubedjeni da vi grešite i niste u pravu, samo zato što ste emotivno uneseni u vašu vezu sa manipulatorom. 

 

U vezi sa manipulatorima uvek ćete biti krivi isključivo vi i niko drugi, a sve ono što su oni vama radili će potpuno ignorisati kao da nikad to nisu uradili. 

 

Jedna od osobina manipulatora jeste ta da nemaju ni malo empatije u sebi i da će vas ukoliko ste tužni, uplakani i nesrećni učiniti da se osećate još gore, optužujući vas i govoreći da ste vi krivi, a nakon što odete oni će uraditi sve da im se vratite, tako što će vam kupovati poklone, cveće i sve druge stvari koje vi volite. 

 

Radiće na tome da vas u potpunosti odvoje od osoba koje vas vole: vaših prijatelja, roditelja, braći ili sestara, kako biste bili ubedjeni da je samo on ta osoba koja vam želi dobro i sve najbolje u životu i niko drugi osim njega. 

 

Jedini način kako da pobegnete od manipulatora jeste da potpuno promenite mišljenje o njemu, kao i o sebi. 

 

Najvažnija stvar je da ga potpuno sasečete iz svog života i da mu nedate nikakav pristup, to bi moglo da se uporedi sa lečenjem sepse jer prvo šta moramo da uradimo da bi se izlečili sepse je da sklonimo zardjali ekser iz svog stopala, tako je i sa manipulatorom.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *