Danas se grlimo! Međunarodni dan zagrljaja.

Društvo

 

Međunarodni dan zagrljaja je godišnji praznik zvanično utvrđen 1986. godine u Mičigenu, a obeležava se 21. januara. Koliko puta dnevno zagrlite dragu vam osobu? Počnite to raditi malo češće. 

 

Psiholozi smatraju kako nam je dan zagrljaja itekako potreban. Stručnjaci tvrde kako nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i lepšim. Osim stručnjaka, zaključio je to i jedan američki sveštenik koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja. Zagrljaj je često bio i predmet naučnih istraživanja, koje je vodio doktor Džej Gordon. Istraživanja su pokazala da od grljenja zavisi i naša inteligencija, pa se veruje da će ona deca koja su više grljena biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.

 

Kaže se da su 4 zagrljaja potrebna za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

 

Vrste zagrljaja

 

Medveđi zagrljaj – Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomerno. 

 

Zagrljaj „slovo A“ – Tela su nagnuta jedno prema drugom, grli se sa obe ruke, jednom preko ramena, a drugom u predelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obe osobe gledaju u istom smeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

 

Zagrljaj „Želim te na veliki način“ – Dvoje ljudi grli se s rukama obavijenim jedno oko drugog – muškarac drži devojku oko struka a ona njega oko vrata, torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

 

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – Grljenje sa obe ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: „Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj“.

 

Jednoruki zagrljaj – Kratak zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: „Tvoj sam drug, ali nismo toliko bliski“.

 

Bezprsi zagrljaj – U kontaktu sudeluju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Ostaci tela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

 

Obrazni zagrljaj – Nežni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: „Žao mi je što si tužan“.

 

Čeoni zagrljaj – Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

 

Zagrljaj „Oko srca“ – Svaki od grlitelja obuhvata drugoga s jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa zadnje strane.

 

Zagrljaj „Vrh glave“ – Stojeći grlitelj grli sa obe ruke osobu koja sedi, obuhvatajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak.

 

Bonton grljenja

 

  • Poštuj prostor oko druge osobe
  • Zatraži dopuštenje pre nego što je zagrliš
  • Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti u domenu sa tom činjenicom
  • Zagrljaj je nežan i topao, nije vojni manevar

 

Danas, ali i svakog dana, zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagrljajima, oni su besplatni i bezbrojni! 

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *