Dijeta za kojom su svi poludeli

Lepota i zdravlje

Kada vam neko spomene dijetu odmah ćete pomisliti na izgladnjivanje, bezukusnu hranu i manjak energije kao i loše raspoloženje. Međutim postoji način da prvenstveno kroz brigu o svom zdravlju, poboljšate i svoju liniju! 

Autofagija je naziv za prirodni proces obnavljanja organizma. Sve više stručnjaka se u poslednje vreme bavi ovom temom ne kao dijetetskim režimom ishrane, već kao stilom života koji su podržale i mnoge poznate ličnosti, među njima i Novak Đoković. Da bi metabolizam radio određenom brzinom, neophodno je organizam regenerisati. To se postiže upravo autofagijom koja čisti telo od ćelija koje se razgrađuju i recikliraju svoje komponente. Istraživanja dokazuju da se ovim načinom smanjuju rizici od mnogih bolesti poput dijabetesa, bolesti jetre, određenih oblika demencije, raznih infekcija. Dakle, neophodno je određeno vreme u toku dana obezbediti organizmu da „odmori“ od hrane, prečisti se i obavlja druge važne funkcije.

Kako izgleda ovaj režim? Recept je zapravo vrlo jednostavan. Potrebno je da se od 24 časa u toku dana, 8 sati unosi hrana, a nakon toga preostalih 16, samo tečnosti. U ovaj period „posta“ uključeno je i vreme spavanja, te ga je vrlo lako sprovesti. Ipak to ne znači da je u toku perioda kada je dozvoljena hrana potrebno da se preteruje. Određene namirnice svakako treba izbaciti iz upotrebe zbog same štetnosti po zdravlje, bez obzira na to da li se nalazite na režimu ili ne. Poželjno je jesti povrće, voće, žitarice, meso, ribu, prirodne sokove, a da izbegavate slatkiše, grickalice, alkohol, gazirane sokove, i sve ono što vam ne prija po testu intolerancije. Dakle dovoljno je biti umeren i uživati u omiljenoj hrani. Za kraj, fizička aktivnost je u svakom slučaju neophodna za dostizanje bilo kakvih rezultata. U zdravom telu zdrav duh!

 

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *