Svoju filmsku karijeru započela je sa svega 14 godina – danas rođendan slavi naša glumica Branka Katić

Showbiznis

Branka Katić rođena je 20. januara 1970. godine. Sa roditeljima i 9 godina starijom sestrom živela je na Novom Beogradu, a glumu je diplomirala na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu u grupi Radeta Šerbedžije.

Još kao tinejdžerka zakoračila je u svet filma. Sa samo 14 godina debitovala je na filmskom platnu. Naime, od šest devojčica na kastingu za film „Nije lako sa muškarcima“ baš ona je izabrana da tumači ulogu Tanje, srednje ćerke Milene Dravić. Započeti filmsku karijeru sa jednim tako velikim imenom glumici je mnogo značilo.

Nakon te zanimljive uloge lepo lice naše glumice ostalo je upamećeno. Nedugo zatim zaigraće u najpoznatijoj trilogiji „Mi nismo anđeli“. U ovom filmu Katićeva će živopisno doneti lik Bube, simpatične drugarice Milene Pavlović i sa njom prolaziti sve tinejdžerske nedaće.

Nakon tri godine, Branki Katić će 1995. godina doneti glavnu ulogu u igranom filmu Gorčina Stojanovića po romanu Slobodana Selenića – „Ubistvo sa predumišljajem“. U ovom potresnom filmskom ostvarenju tandem Katić-Glogovac donećee nam potresne scene, ali i smeh do suza.

Pevačivca Sandra iz „Otvorenih vrata“, Turbo Suki i njena numera „Novčanice“ iz „Rana“, kasirka Jagoda iz „Jagoda u supermarketu“ neke su samo od uloga u kojima se Branka savršeno snašla i ostavila traga u vidu replika koje se i danas citiraju.

  1. godina i glavna uloga u Kusturicinom filmu „Bela mačka, crni mačor“ mogu se uzeti kao preokret u glumičinoj glumačkom razvoju jer se nakon tog filma prevashodno okreće inostranoj karijeri.
  2. godine dobiće ulogu HBO seriji „Big love“, a jedan od producenata biće ni manje ni više nego Tom Henks.

Na naša velika platna vratiće se 2010. godine filmom koji ostavlja bez daha – „Žena sa slomljenim nosem“.

Branka Katić nakon osmogodišnjeg života u Los Anđelesu danas živi i stvara u Engleskoj prestonici. Od 2000. godine udata je za britanskog reditelja Džulijana Farina i sa njim ima dva sina, Luija i Džoa.

 

Autor: Ljupka Cvijić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *