Reka u kojoj životinje bivaju kuvane za samo par sekundi

Društvo

Ako bi neka životinja zakoračila u reku Šanaj-Timpiška bila bi momentalno skuvana živa, prvo joj stradaju oči, a lobnja počinje da joj se topi dok vrela voda ulazi kroz usta i pluća i bukvalno je kuva iznutra. Životinja zbog prevelikog bola ne može da ispliva na sigurno.

 

Ova reka se nalazi u srcu Amazona tačnije u Peruu i temperatura ove reke dostiže do 91 stepen. Naučnicima još uvek nije poznat tačan razlog zbog kog je temperatura ove reke toliko velika, pretpostavlja se da ispod reke postoje pukotine na zemlji zbog kojih se ova voda toliko zagreva i time ovu reku čini jedinstvenom na zemlji.

 

Šanaj-Timpiška je otkrivena tokom ekspedicije koja je sprovedena u novembru 2011. godine na čelu sa Andresom Ruzom. 

 

Otkrio je da reka dostiže i dubinu od pet metara, a mulj uz njenu obalu je toliko vruć da po njemu ne možete hodati.

 

Meštani veruju da je to sveta reka sa lekovitom moći s obzirom da se nalazi u blizini svetog lekovitog područja naroda Ašaninka. 

 

Okružena je bogatom vegetacijom visokom i do 18 metara i obojenim kamenjem.

 

Legende kažu da ova voda izvire iz samog pakla te da samo demoni mogu da je piju, mnogi je uporedjuju i sa rekom u mitološkom Hadu, po kojoj plove duše pokojnika.

 

Uzavrele reke kao što je ova nisu neobična pojava u svetu, ali ono što izdava Šanaj-Timpišku od ostalih reka je to da se u njenoj blizini ne nalazi nijedan vulkan, najbliži vulkan udaljen je čak oko 700 kilometara. 

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *