Alkibijad Nuša – naš najpoznatiji komediograf preminuo je na današnji dan

Kultura

Kada negde vidimo ime Branislav Nušić u svesti nam obično sine neka replika iz poznatih komedija ili gromoglasan smeh u pozorišnoj sali usled izvođenja istih.

Ipak, nije svima poznato prvobitno Nušićevo ime – Alkibijad Nuša, koje je komediograf promenio u Branislav Nušić čim je postao punoletan.

Branislav Nušić, rođen je 20. oktobra 1864. godine u prestonici Kneževine Srbije. Rođen je u kući u blizini Saborne crkve od roditelja Ljubice i Đorđa Nuše, koji su izgubili svoje bogatstvo od prerade žita ubrzo nakon što se on rodio, pa su se preselili u Smederevo.

To budućeg komediografa nije sprečilo da se preseli u Beograd da otpočne svoje studije. Još u tim danima Nušić je pokazao osećaj i ljubav prema književnom rodu drama. U svojim studentskim danima glumio je u  Narodnom pozorištu. 

 Prva Nušićeva napisana drama bila je „Narodni poslanik“ i svetlost dana je ugledala 1883. godine. Već tada je pokazao smer u kojem se njegova misao kreće u okviru dramskih dela. Progovorio je kroz podsmešljiv i skriveno ironičan ton o politici i palanačkom poimanju iste.

Nakon ove, 1887. godine, pažnju će privući i nova komedija „Sumnjivo lice“. Tu će zadržati isti ton s tim što će težište č biti na policiji koja proganja samo protivnike dinastije.

Posle mnogih novih dela drugih vrsta Nušić će se komediji vratiti 1929. godine napisavši „Gospođu Ministarku“ koja do današnjeg dana nosi u sebi aktuelnu komičnu situaciju i ismejane likove.

U srpskom narodu ostao je upamćen po dramskim situacijama koje su u središte stavljale sitno činovništvo i malograđanštinu. Bio je majstor komike nesporazuma koja bi doživljavala svoj vrhunac u totalnoj pometnji svesti likova što je uvek završavalo razrešenjem ili pak i direktnom obraćanju publici.  Nikada se nije libio da kroz svoja dela i komični karakter reči tih dela javnosti ukaže na ono što im se odigrava ispred nosa. Nekoliko puta zbog toga je završio iza rešetaka.

Nema osobe koja bar jednom nije doživela katarzu, osvešćenje i smeh do suza usled gledanja njegovih komedija.

Preminuo je na današnji dan, 19. januara 1938. godine u prestonici Kraljevine Jugoslavije.

U kući u kojoj se Nušić rodio danas je smeštena Narodna banka Srbije, a jedna druga ulica, takođe u centru grada, nosi njegovo ime. Pored ulice tu je i spomenik na Trgu Republike.

Autor: Ljupka Cvijić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *