“To je, to i ništa više!“

Kultura

Na današnji dan, 1809. godine rodio se Edgar Alan Po, čuveni američki pisac, reditelj i književni kritičar. Najviše poznat po svojoj poeziji i kratkim pričama, književna vrsta u kojoj se najviše istakao jeste misterija, horor. Smatran je začetnikom detektivskog žanra, ali i osnivačem naučne fantastike, koja je tada tek počela da se razvija.

Rođen je u Bostonu kao drugo dete roditelja koji su se bavili glumom (odatle se i naslućuje njegovo ime – po delu iz Šekspirovog romana „Kralj Lir“). Otac napušta porodicu kada je Po imao jedva godinu dana, a naredne godine majka mu umire od tuberkuloze. Pošto je bio siroče, odveden je u Ričmond, Virdžinija kako bi ga usvojila porodica, ali nikada zvanično nije usvojen.

Često se svađao sa „ocem“ zbog visoke školarine i njegovog kockanja, te pohađa samo jedan semestar na Univerzitetu u Virdžiniji. Nakon neuspešnog školovanja pod lažnim imenom regrutuje se u vojsku i upravo tada počinje njegova izdavačka karijera. Naime, objavljuje zbirku pesama „Tamerlan i druge pesme“. Međutim, vojno zanimanje mu nije donelo nikakvu korist, te se trajno odlučuje da njegovo zanimanje bude pesnik i pisac, što je i dovelo do toga da bude veoma siromašan.

Okreće se ka prozi i u narednim godinama radi na književnim časopisima, u kojima se odmah izdvojio po svojoj književnoj kritici. Često je dolazio iz sela u grad i obrnuto zbog posla, što je dovelo do toga da se oženi Virdžinijom Klem, trinaestogodišnjom rođakom. U januaru 1945. objavljuje svoju najpoznatiju pesmu „Gavran“ koja po objavljivanju postaje uspešna. Dve godine nakon objavljivanja ove pesme žena mu umire od tuberkuloze. Planirao je da napravi sopstveni časopis, ali je umro pre nego što je ostvario svoju želju. Veruje se da je bio zavisnik, da je koristio alkohol, drogu, kao i da je bolovao od kolere, srčanih bolesti, besnila, tuberkuloze, a i da je gajio određene sklonosti ka samoubistvu.

Njegova dela uticala su na književnost širom sveta. Pojavljuju se u skoro svakoj umetnosti – muzika, književnost, filmovi, televizija. Kuće u kojima je živeo danas su poznati muzeji koji se mogu posetiti, a postoji i godišnja nagrada koja se dodeljuje najboljem radu za žanr misterija.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *