Najbistrijije i najčistije ogledalo neba – Veliki Rzav.

Društvo

Mnogo puta smo čitali da imamo najlepše, najbistrije i najčistije reke, ali da li smo sami to proverili ili ostaje ipak na pričama? 

Za ovu reku kažu da je najčistija u Srbiji i jedna od najčistijih u Evropi. Oni koji su je videli to sa sigurnošću tvrde. Danas govorimo o Velikom Rzavu, a posle ove priče poželećete da ga što pre posetite. 

 

Veliki Rzav je po svojoj lepoti jedinstven u Srbiji. Izvire ispod planine Mučanj (1536m nadmorske visine), a sačinjavaju ga Presečka reka i Jamčica. Prva izvire podno planine Čemernice, a druga kod sela Mičioci. 

Protiče kroz nekoliko sela i opštinu Arilje u kojoj se uliva u Moravicu. 

 

Tok Velikog Rzava, ukupne dužine 62 kilometra, je vrlo zanimljiv, pogotovo od mesta Visoka, gde se ulazi u Visočki kanjon. Ovaj kanjon je plovan samo po visokom vodostaju reke. 

Pored kanjona, važno mesto na Rzavu zauzima i Visočka Banja koja je poznata po termalnim izvorima. Postoji još jedan kanjon koji je ugačak 4km i nalazi se između Radoševa i Kruščice, a zove se Radoševski kanjon.

 

Ovi kanjoni, pored celog toka Rzava, su pogodni za one koji vole adrenalinske sportove, pa se mogu oprobati u raftingu. Potez koji je najpogodniji za rafting kreće od mosta u mestu Kruščice. Nakon desetak minuta se ulazi u kanjon Orlovače, koji vodi sve prema Rogama gde se nalazi i poslednje isključenje sa reke, i to pre Svračkova, gde se gradi brana. 

Tu se i Mali Rzav, sa desne strane, uliva u Veliki Rzav, koji nastavlja da teče prelepim krajem, kroz krečnjačku podlogu, sve prema Arilju. 

Za one koji više vole da se odmaraju, kupaju i uživaju u prirodi Rzav nudi nekoliko plaža koje su čiste, uređene i veoma lepe, a svakog leta ispunjene brojnim gostima, kako iz Arilja, tako i iz drugih gradova širom Srbije, ali i inostranstva. 

Prirodni ambijent, barovi, ljubazno osoblje, pogled na božanstveni Rzav daju hedonističku ugođaj kakav retko gde može da se nađe. 

Bilo da se odlučite za Urjak, Bosu nogu, Zelenu plažu ili Žutu stenu zasigurno ćete uživati i poželećete da se vratite. 

Rzav je još poznat i po manifestaciji Arlemm ( Ariljska letnja muzička manifestacija) koja se već 11 godina održava u Arilju, a deo koncerata se, već tradicionalne, organizuje na ostrvu Uski vir koje je sa svih strana opasno Velikim Rzavom. 

 

Ne samo leti, Rzav i zimi pleni svojom lepotom kada se oko njega sve beli, a on plavo-zelen, kao gorsko oko. 

photo: Vesna Đunisijević

S obzirom na to da je brza reka, neuhvatljiv je hladnoći, pa se retko dešava da se zaledi i to samo na onim mestima na kojima je voda prilično mirna i leti pogodna za kupanje, kao što je gradska plaža kod vodećeg mosta u Arilju, nedaleko od ranije spomenutih uređenih plaža.

Ako vas ikada put nanese u zapadnu Srbiju i ariljski kraj, obavezno posetite ovu čarobnu reku koja pleni svojom lepotom, svežinom i bojom. 

Slobodno popijte vodu direktno iz korita reke, jer, kako kažu Ariljci, nema ništa zdravije i bolje se ne možete osvežiti nego kad popijete kapi ovog vodenog blaga. 

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *