Koja dostignuća možemo da očekujemo u 2021. koja je pred nama?

Društvo

Ovo će biti kritična godina za klimatske promene.

 Zbog korona virusa odložen je veliki sastanak Ujedinjenih nacija koji će se održati u 2021. u Glazgovu. Države će izložiti planove za smanjenje emisije štetnih gasova. Što znači da ćemo saznati da li će se zaustaviti najgore posledice klimatskih promena.

Naučnici kažu da je ključno boriti se za zeleniju budućnost. 

U svemiru sve oči biće uprte u Mars.

Trio svemirskih letelica uskoro stiže na crvenu planetu. 

Ujedinjeni Arapski Emirati polažu nadu da će ispisati istoriju kao prva arapska nacija koja je poslala svemirsku letelicu u orbitu oko Marsa.

Kina će takodje ući u novu svemirsku eru pokušajem da tamo spusti rover sa šest točkova. 

NASA je takodje u trci da bude prva a testiraće mini helikopter za Mars kako bi videli da li može da leti kroz izrazito retki marsovski vazduh.

Trebalo bi da vidimo i lansiranje nove privatne svemirske letelice. Prateći stope američke kompanije Spejs Iks, gigant vazduhoplovstva Boing je napravio kapsulu Starlajner. Koja će provozati astronaute do Međunarodne svemirske stanice i nazad. 

Takođe, u 2021. novi britanski polarni istraživački brod zaputiće se ka Arktiku. Ovaj brod koji je zamalo nazvan Brodski MekBrodic posle glasanja javnosti dobio je ime po britanskom prirodnjaku ser Dejvidu Atenborou. Krenuće prva testiranja leda kako bi se videlo da li može da plovi u teškim polarnim uslovima i ukoliko prodje test, brod će krenuti ka Antartiku krajem ove godine.

Drugi prioritet ove godine biće priroda. Države će se okupiti u Kini na Konvenciji za biološki diverzitet. Glavni cilj će biti da najmanje 30% površine zemlje i mora bude zaštićeno do 2030.

Da li bismo u 2021. najzad mogli da dočekamo lansiranje svemirskog teleskopa Dzejms Veb? Odlaže se više od deset godina, potrošene su milijarde dolara preko budzeta, ali ovo gigantsko oko na nebu moglo bi da promeni naš pogled na svemir. Kada bude zauzelo poziciju, rasklopiće ogromno ogledalo i trebalo bi da vidi sjaj prvih zvezda koje su zasjale u univerzumu.

Dopisnica BBC-ja u oblasti nauke Roberta Morel.

Pripremila: Marta Mesicki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *