Ko su silovatelji?

Društvo

 

Teško je proceniti ko bi mogao biti silovatelj. Kako izgleda, kako se ponaša, kakav je sklop njegove ličnosti. Odakle dolazi potreba za takvim nedelom i kako se ono može predvideti? Ipak, moguće je razlikovati nekoliko tipova ličnosti silovatelja, na osnovu određenih ponašanja. 

Mnoge se nauke bave ovim fenomenom, od kriminologije, forenzike, psihologije, sociologije, medicine. Sve one teže da objasne ovu vrstu ponašanja, ukažu na njene specifičnosti i spreče da se ona ponavljaju.

Među poznate tipove silovatelja, najpre se pretpostavljaju silovatelji zaštitnici svoje snage, moći i vlasti, a to je najčešći tip koji se oslanja na svoju snagu te agresivnom metodom dolaze do žrtve i izvršavanje nedela. Ne ciljaju na određene žrtve već momentalno dobijaju potrebu za uznemiravanjem, što se najčešće dešava po barovima i kafićima.

Potom, silovatelji koji ponovno osiguravaju svoju snagu i moć. Oni se još nazivaju i “kulturnim silovateljima” koji ne koriste svoju fizičku snagu, naprotiv oni su nesigurni po pitanju svoje muževnosti pa ne uspevaju tako lako uspostaviti romantične veze. Pritom su prosečne inteligencije, unapred se odlučuju za žrtvu a to je obično osoba koju već poznaju. Manje su nasilni od prvog tipa, štaviše fantaziraju o seksualnoj vezi više nego o nasilnom pristupu.

Treći tip silovatelja jesu oni koji “vraćaju milo za drago”, stimulisani ljutnjom. Oni su impulsivni i kod njih se prepoznaje određena patologija u ponašanju. Misli se da oni čak i ne vole žene, već osećaju neku vrstu gneva prema njima. Skloni su da fizički povrede žrtvu, a njihovi napadi su često spontani.

Postoji još i onaj tip silovatelja koje uzbuđuje pomisao da svoju snagu demonstriraju na ženama pa se oni smatraju najopasnijim. Oni su antisocijalni ali se ipak iz ugla drugih vide kao inteligentni i šarmantni. Upravo zbog toga je teško poverovati da su oni izvršioci ovakvih nedela. Žrtve biraju selektivno a spremni su i da počine ubistvo.

 

Psihijatri smatraju da su silovatelji, zapravo, bolesnici a njihovo izlečenje nije moguće. Oni, pate od teškog poremećaja ličnosti i u njihovom mozgu se dešavaju određene hemijske reakcije koje izazivaju uzbuđenje prilikom čina silovanja. 

 

Dakle, odgovor na pitanje ko su silovatelji jeste: to su bolesni ljudi. U skladu sa tim, trebalo bi da njihovo lečenje bude u nadležnosti institucija, kako njihova bolest ne bi ugrožavala druge pojedince. 

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *