Zašto trpimo?

Društvo

Dvadeset i prvi je vek. Vreme naših baka i deka sada je već daleko. Prošlo je pravilo ćuti i trpi. Napredovali smo toliko da možemo u sekundi biti informisani, a nazadovali još više, pa ne preispitujemo čak ni istinitost onoga što čitamo.

Ukratko, postali smo lenji. Sada, kada nam je sve dostupno, gotovo sažvakano da buduće generacije ne moraju puno da izmišljaju, mi odbijamo da se usavršavamo zajedno sa mašinama koje smo izumeli, već odlučujemo da ako one idu korak napred, nas bace tri unazad.

Čovek bi trebalo da je sve pametniji, ali se izgleda vodi onom glupom izrekom pametniji popušta i tako čini da i sam postane glup, dobro, hajde malo blaže – zatucan. Pametniji ne popušta, pametniji misli i vuče ka promeni. Pametniji je u stanju da objasni i najglupljem zapšto je nešto dobro i korisno, u suprotnom postoje dva objašnjenja: ili pametan nije pametan, ili prosto to što objašnjava nije dobro i korisno.

No, pored svih varijanti usavršavanja čoveka, čovek bira da ga vodi onaj bez znanja, da čini da niko nema znanaj (jer znanje je moć i dovešće ga u opasnost) i da ga zakopa tu gde jeste, u najboljem slučaju. Pored svega toga, nekada pametnog ili onog večno glupog ovaj gore neuki ubedi da je to njihov maksimum, da im je on pružio najbolje i da je to zlatno doba čovečanstva. Pa, nije. 

Problem je samo u tome što danas to i nije važno, jer dovoljno je masi reći da je pametna što radi glupu stvar i ona će to nastaviti da radi, bez preispitivanja ispravnosti i kvaliteta. Narodski rečeno, napali budalu

Ne morate biti veliki poznavalac nauke i teorije da biste shvatili da više nemate istu platu ili da se po prvi put radujete neradnom vikendu. Ne morate biti vrhunske pameti da shvatite da je hleb nekada bio jeftiniji ili da su udžbenici u školi svemirskih cena, kao i da je obrazovanje otužno i da deca sve više uče, a sve manje znaju.

Prosto je dovoljno postaviti pitanje. Postaviti dva pitanja. Postaviti hiljadu pitanja koje je rodila svaka nelogičnost „napredovanja zlatnog doba“. Da li smo mi videli zlato? S ovim budžetom, logično je zašto mislimo da je ono crne boje,

Odgovor na pitanje zašto trpimo dajte vi. Građani Srbije, šta trpite i zašto?

 

Autor: Jelena Luković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *