Život Skenderbega

Kultura

Đurađ Kastriot je prema ranijim piscima bio srbin kao i predstavnik poslednje srpske dinastije koja je vladala zemljama naseljenim Srbima, bio je pravoslavac i srpski borac protiv osmanskih osvajača kojeg su albanci prisvojili kao nacionalnog heroja.
Njegova porodica vodi poreklo od starog srpskog bratstva Branilovića, bio je sin Jovana i Vojislave Kastriot, Vojislava je bila princeza iz Pološke oblasti u Makedoniji, brojni savremeni istoričari smatraju da je Vojislava bila srpkinja.
Jovan Kastriot je jedan od brojnih vazala Bajazita I sa teritorije Albanije, da bi osmanlije osigurale Jovanovu vernost odveli su njegovog sina Đurđa u Jedrene da služi sultanu.
Tokom boravka u Jedrenu Đurađ je prešao u islam, ratovao je u Otomanskoj vojsci u kojoj je odneo mnoge pobede za Otomansko carstvo, on je zbog svojih vojnih zasluga dobio nadimak Iskander, time se njegovo ratničko umeće poredilo sa Aleksandrom Velikim.
Značajan događaj za Đurađa je poraz Turaka kod Niša 1443. godine u Srbiji, Skenderbeg je napustio tursku službu i pridružio se svojim albanskim zemljacima protiv snaga islama. Prihvatio je hrišćanstvo i organizovao je ligu albanskih prinčeva nad kojom je postavljen za vrhovnog komandanta.
On je učinjen herojem širom zapadnog sveta time što je efikasno odbio 13 turskih invazija, što predstavlja njegov uspešan otpor vojskama Murada II 1450. godine.
Đerđ(Đurađ) je albanskim ekvivalent imenu Đorđe, prezime Kastriot odnosi se kako na porodicu Kastriot tako i na opštinu koja se nalazi na severoistoku Albanije koja se zove Kastriot.
Plasmodium je sićušni parazit koji izaziva infektivnu bolest malariju, prenosi se ubodom malaričnih komaraca čija je posledica smrt, od čega se i Skenderbeg razboleo i umro.

Autor: Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *