Njeno ime simbol je borbe za radnička i prava žena, crveni karanfil u blatnjavom svetu

Društvo

Rozalija Roza Luksemburg rođena je 1871. godine u gradu Zamošće, u Poljskoj. Odrasla je u porodici, jevrejskog porekla, čime se može razumeti potreba za borbom koja je trajala čitavog života. Njena društvena aktivnost obeležila je kraj XIX i početak XX veka, a njeno ime vezuje se sa marksizam, komunizam, kao i za aktivno antiratno delanje koje započinje već u ranoj mladosti, tokom pohađanja gimnazije u Varšavi. Ona nije bila samo načitana i dobro upućena u izvorne marksističke ideje već je u njih verovala i praktično doprinosila sprovođenju istih. Upravo zbog svoje neustrašivosti i hrabrosti, nakon neuspele revolucije 1905. godine, bila je proterana u Švajcarsku, gde upisuje studije prirodne nauke i matematike a onda i političku ekonomiju i pravo. Put je potom vodi u Nemačku gde postaje član Socijaldemokratske partije i jedna od najvažnijih teoretičarki međunarodnog socijalističkog pokreta, verovala je u snagu proletarijata. Roza Luksemburg se zalagala za spontanu revoluciju kojom bi ugušila rat. Bila je jedna od osnivača Komunističke partije Nemačke, a pored toga je aktivno pisala za radničke listove.

Iako izuzetno aktivna u domenu politike, ona nije zapostavila ni borbu za prava žena. Ta borba bila je u ime žena radničke klase, što je u skladu i sa njenim političkim opredeljenjem. U to teško vreme za sve, a posebno za žene, zalagala se da i one dobiju pravo glasa. 

 

Ubijena je 15. januara 1919. godine u Berlinu od strane nemačke paravojne formacije, nakon čega je njeno telo bačeno u kanal. Roza Luksemburg je tada imala samo četrdeset sedam godina a za sobom je ostavila brojna dela, ideje i duh koji se oseti na pomen njenog imena.

Svake godine druge nedelje prvog meseca, oko 15. januara, održava se povorka ka Memorijalnom groblju socijalista u Berlinu, u počast onih koji su za svoje ideale život dali. 

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *