Čovek koji je bio sve- Željko Ražnatović Arkan

Politika

“Svako je odgovoran u svom vremenu za ono što radi. Vi, vojnici, srpske dobrovoljačke garde odgovorni ste Srpskom narodu u ovom vremenu” citiraćemo ga za početak teksta. Svako je odgovoran za ono što radi u svom vremenu, a on je definitivno znao šta radi. Čovek sa obe strane zakona, kriminalac i čovek države, osnivač i glavni komandant srpske dobrovoljačke garde, osnivač fudbalskog kluba “Obilić”, vodja “delija” 1990. , gazda kluba, graditelj zgrada. Dosta toga koristilo je za “pranje para” ali je neminovno da je bio  čovek “sve”

 Željko Ražnatović Arkan.

Priča o njegovom životu je živa legenda. Ne postoji osoba koja ne zna bar nešto o njemu, kako poslovno tako i privatno. Šta je sve radio, kakvim načinom života je živeo, da li je bio siledzija ili dobra i požrtvovana duša su pretpostavke koje su postojale i postojaće.

Rodjen je u Brežicama u Sloveniji, od oca Veljka Raznatovica pukovnika vazduhoplomstva JNA. Često je spominjao u svojim intervjuima da je “vojnički vaspitan”, da mu je otac bio vrlo strog i da ga je često tukao na neobične načine. Voleo je žene, imao je devetoro dece sa pet žena, poslednja izabranica mu je bila Svetlana Ceca Ražnatović, poznata folk pevačica.  Nije podnosio drogu ni ljude koji imaju veze sa tim, dok je sa kockom bila druga priča. Voleo je da rizikuje, da na brz i lak način dolazi do para. Gde je trošio novac se ne zna ali je činjenica da je proputovao svet. Učio je strane jezike lako i brzo, govorio je; engleski, francuski, italijanski a poznavao je i nemački, švedski i holandski..

Arkan kao kriminalac:

Vrlo bogat kriminalan život počinje sa samo 12 godina kada je krao ženama torbice u parku, sitne kradje koje prerastaju u niz ogromnih i ozbiljnih pljački. Kao naoružan pljačkaš osudjivan je u Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Italiji. Za samo četiri meseca izvršio je 18 pljački u Švedskoj. Niz zatvora i bežanja, čudno rešenih otpuštanja je jedno od obeležja Željkovog života. Bio je na interpolovoj listi 10 najtraženjih kriminalaca. Koristio je preko 10 lažnih imena po svetu. Bio je ozbiljan mafijaš.

Sa samo 20 godina odlazi u zapadnu Evropu gde sa kriminalcima Djordje Božović Giškom, Goranom Vukovićem, Ljubom Zemuncem i drugima osnuje vlastitu kriminalnu organizaciju.

U maju 1993. se vraća u Beograd i sa zaradjenim novcem započinje nekoliko ilegalih poslova. 

 

Jedan od prvih velikih dokaza gde se naslućuje da je već povezan sa tadašnjim vrhom Jugoslavije dešava se kada je opljačkana banka u Hrvatskoj a službenici ostavljena RUŽA, Arkanov simbol. Dvojica policajaca su odmah došla u njegov dom gde su zatekli samo njegovu majku. Nakon kratkog vremena Arkan se vraća kući, ranjava obojicu nakon čeka je priveden i pušten u roku od 48h. 

Jedan Arkan vredi više nego cela služba – Stane Dolanc (tadašnji šef tajne policije i bliski Titov saradnik. Smatra se drugim čovekom tadašnje Jugoslavije. Kao sekretar za unutrašnje poslove jedan je od idejnih tvoraca paklenog plana kako da se Jugoslavija suprostavi terorizmu – uz pomoć najvećih kriminalaca) Da li je ovde još jasnije o čemu se radilo? Moć od gore kolovodja svega. Arkanov posao za državu je bio – ubica. Vršitelj atentanta nad teroristima, političkim emigrantima i protivnicima vladajućeg političkog režima. Sve je još jasnije. Da li ovde kreću suštinski problemi, koreni tandema – kriminal i država, ili ti odnosi uopšte nisu problemi, definitivno zavisi iz čijeg ugla gledamo. Nemiri, lažna primirja koja i danas traju, ostaje pitanje na koje nikad nećemo dobiti odgovor, mada ga znamo vrlo dobro. 

Arkan je učestvovao u ratu. Pred raspad SFRJ 1990. Ražnatović postaje vodja delija. 13 maja, otputovavši u Zagreb na utakmicu Dinamo – Zvezda, dešava se dogadjaj koji mnogi smatraju za početak rata u bivšoj Jugoslaviji. Haos na utakmici, tuče navijača. Nakon čeka Arkan odlučuje da osnuje “Arkanove tigrove” srpsku dobrovoljačku gardu čiji je sklop činio i Milorad Ulemek Legija. Mahom su je činili ostrašćeni navijači. Disciplina je bila ključna medju njima. Posedovali su municiju, tenkove i razna druga oružja. Jedinica je bila operativno aktivna za vreme rata u Hrvatskoj kao i tokom sukoba u Bosni i Hercegovini. U aprilu 1996. Srpska garda je raspuštena.

Željko nakon rata postaje nedodirljiv, poštovan i apsolutno najjači. Svi su znali ko je, šta je, čime se bavi ali niko nije smeo da mu stane na crtu. 

Potrajalo je svega par godina ta moć a onda se desio kraj. Biti najjači je izuzetno opasno, kao i danas, zar ne?

U hotelu Interkontinental u subotu 15.01.2000. u 17 časova Željko Ražnatović Arkan je likvidiran. Mišljenja su podeljena oko motiva njegovog ubistva. Dok jedni smatraju da je odstranjen jer je navodno pregovarao sa Haškim tribunalom o dokazima protiv Miloševića u zamenu za oslobadjanje od optužnice, neki smatraju da se to dogodilo jer se krvnički trudio da Kosovo i Metohija ostane u sastavu Srbije, a treća teorija je da je i danas živ već je sve izrežirano kako bi pobegao. 

 

Burna legenda o Arkanu živi. Kakav god da je bio, ostavio je ogroman trag i zapisao se u svom vremenu kao jedna od ogromnih sila, kao što je i sam govorio. 

A danas je 21 godina od njegovog ubistva.  

Autor: Marta Mesicki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *