Abraham Linkoln: ratom do emancipacije

Politika

Abraham Linkoln, rođen je 1809.godine u Kentakiju, i bio je šesnaesti predsednik Sjedinjenih Američkih Država, kome se odaje zahvalnost zbog ukidanja robovlasničkog sistema.

Pre građanskog rata

Na mesto predsednika stupio je kao član republikanske stranke, koja se zalagala za ukidanje ropstva. Zvanično postaje predsednik u martu 1961., a pre nego što je njegovo vođstvo postalo zvanično, južne države su počele sa odvajanjem od Severa. Južna Karolina se prva isključila iz SAD-a, a za njom se odvaja još šest država, zajedno formirajući novu državu – Konfederativne Američke Države. Republikanci su ovaj postupak smatrali izdajom i pobunom

Američki građanski rat (1961. – 1965.)

Zbog odcepljenja jedanaest južnjačkih robovlasničkih država, i formiranja Konfederacije Američkih Država, dolazi do građanskog rata koji je trajao četiri godine, od 1961. do 1965. Rat zvanično započinje napadom Konfederacije na unionističku vojnu ustanovu Fort Sumter u Južnoj Karolini. Nakon četiri godine ratovanja uglavnom vođenog u južnjačkim državama, Konfederacija se predala a ropstvo je u potpunosti ukinuto. Ovaj rat je zapamćen kao najsmrtonosniji u istoriji Amerike, jer je u njemu stradalo 750 000 vojnika i neodređen broj civila. Ipak, proklamacija o emancipaciji koju je izneo Linkoln, danas se smatra prekretnicom jer je dala pravni okvir za izglasavanje Trinaestog amandmana na Ustav SAD, kojim je ropstvo konačno ukinuto. 

Autor: Kristina Bondžulić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *