Kako da prepoznate anksioznost i pomognete sebi ?

Lepota i zdravlje

Da li ste nekada osetili nelagodnost koja ne predstavlja fizički bol već opštu uznemirenost izazvanu mnogim mislima. Osećate snažno lupanje srca, mučninu, vrtoglavicu, mišićnu napetost i ponekad preznojavanje? Imate kratko disanje, isprekidan govor i osećaj da želite da pobegnete? Sve ovo su simptomi koje izaziva napad anksioznosti. Ona je zapravo predviđajući strah od nekih stvari koje bi se mogle desiti poput bolesti, ludila ili smrti. Osećaj anksioznosti nastaje isključivo u mislima, dok imate utisak “nešto sa mnom nije u redu” i kao da mislite da ćete poludeti. Te misli se neprestano javljaju i imate utisak da ne možete da ih se oslobodite. Anskiozne mogu biti mnoge osobe, a da to uopšte ne znaju da prepoznaju. Nakon godine koja nam je priredila veliku neizvesnost, još veću brigu za zdravlje sebe i bližnjih kao i strah od smrti vrlo je očekivano da je svaka osoba imala poteškoće na ličnom psihološkom planu. Ukoliko se nađemo u ovakvom stanju koje nas muči i tišti bitno je da poznajemo uzrok problema i tehnike kojima možemo sebi olakšati.

Svaku neprijatnu situaciju mozete da probate da rešite dobro poznatom tehnikom brojanja do 10, tako što ćete brojati svaki svoj udah zadrzavajući ga što više možete i lagano izdisati, kako biste umirli svoje disanje. Ova metoda je najefikasnija kod svih vrsta napada, a ukoliko i dalje ne možete da uspostavite kontrolu koncentrišite se na disanje iz stomaka. Sledeća od tehnika koja može biti korisna je prekrštanje ruku, kao da se grlite i možete pokušati prelaženjem nežnim pokretima preko nadlaktica sve do ramena. Pokušajte trljanje dlanova ili milovanje predela od obraza do ispod brade gde se nalaze receptori koji utiču na nivo opuštenosti. U svakom slučaju treba popiti vode, jer su u strahu usta obično suva. 

Ono što vas može brzo opustiti jeste puštanje neke muzike ili poziv prijatelja. Ukoliko ste sami, dobro je ohrabriti sebe naglas i reći da je sve pod vašom kontrolom bez razloga za brigu. Kako biste zaokupili svoje misli možete i upotrebiti vežbu za uzemljenje. Navedite pet stvari koje vidite, četiri stvari koje osećate, tri zvuka koja čujete, dva mirisa koja osećate i jednu stvar na kojoj ste zahvalni.

Kod bilo kakvog napada, pa i anksioznog, najvažnije prihvatiti ga odnosno prepoznati da vam je organizam uznemiren ali da to nije nikakva opasnost izvan vašeg uma i da zapravo ne postoji razlog za brigu. Ukoliko uverote sebe da ste dovoljno iskusni u ovim situacijama i da možete sami da rešite problem, on će ubrzo i sam od sebe nestati.

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *