„Koridor 92“ ili „Koridor Života“

Politika

Jedna od najvećih srpskih bitaka i jedan od najvećih srpskih podviga je bitka za koridor u Posavini.

„Koridor 92“ je naziv za operaciju vojske RS i snaga SAO Krajine čiji je cilj bio da uspostave kopnene veze zapadnog i istočnog dela Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u Banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanje kiseonika je uzrok donošenja odluke o probijanju koridora.

Vojna operacija je trajala od  28. juna do 6. oktobra 1992. godine. Za stanovništvo obe Krajine Operacija koridor je značila život, ponovo je uspostavljeno snabdevanje hranom, strujom i lekovima.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica tokom akcije „koridor 92“ poginula je 508 boraca vojske Republike Srpske i milicije Republike Srpske Krajine. 

O značaju bitke govori i dokumentarno igrani film koji služi da ispriča istinu o građanskom ratu u kome su Srbi bez svoje volje nametnuto učestvovali. Film je posvećen borbama kojima je oslobođen prolaz koridor Bijeljina – Banja Luka 1992. godine i hronološki prati dešavanja od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranje logora, stradanje Srba u logoru, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje. Film je snimljen u okolini Vršca. 

U filmu učestvuje i jedan od učesnika proboja koridora a to je predsednik udruženja građana jedan bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Radenko Puzić. 

U filmu možemo ispratiti razgovor sa učesnicima u borbi kao i da pogledamo dramsku rekonstrukciju događaja koja je snimana sa pripadnicima vojske Srbije. 

Autor filma je Slađana Zarić, a film je premijerno prikazan na Dan Republike Srpske 9. januara na Radio televiziji Republike Srpske. Dokumentarni film možete premijerno pogledati na RTS–u krajem januara. 

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *