Podseti me što to bješe ljubav…

Društvo

Danima se na društvenim mrežama provlači pitanje da li i dalje verujemo u pravu ljubav. Odgovori su uglavnom podeljeni, ali za nijansu je više onih koji tvrde da ne veruju.

Zašto se uopšte i postavlja ovakvo pitanje?

Era društvenih mreža od samog početka propagira ljubav. U kom smislu? Nikada se tako glasno nije govorilo o ljubavi. Zaljubljeni parovi na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije ispod kojih su citati i izjave ljubavi na kakvim bi im pozavideli i Mir Jam i Tolstoj. Te idilične fotografije i zakletve na večnu ljubav traju, bez preterivanja, dva meseca, u najboljem slučaju. I to zaista nije nikakav problem. Veze počinju i završavaju se, ali čemu potreba ubeđivanja drugih da je ta ljubav nešto što se desi Božijim miljenicima, a nikada običnim smrtnicima. Čemu potreba pokazivanja i dokazivanja?

Ironično je kako svi tvrde da ih ne zanima tuđe mišljenje i da nemaju potrebu da se bilo kome dopadnu, a sve što rade, rade zarad „lajkova“. Idilične fotografije na kojima bi pozavideli svi svetski fotografi, a iza kojih stoje sati nameštanje i rasprave da ne treba tako nego ovako. Verujte mi, Romeo i Julija ustaju iz groba da se poklone takvoj ljubavi.

One prave ljubavi o kojima svi govore, dešavaju se u tišini. Znamo svi parove koji se vole iskreno bez glumatanja, a da nemaju ni jednu zajedničku fotografiju. Ili svoje slike ljubomorno čuvaju, a kada i objave nema tu citata i izjava ljubavi. Ljubav se izjavljuje oči u oči, usne na usne, ne slika pa opis.

Zbog „napumpane“ ljubavi, oni koji iskreno vole zapitaju se da li je njihova ljubav zaista iskrena i prava. Da li uopšte vole na pravi način, da li to što ne umeju da iskažu svoja osećanja kilometarskim citatima znači da njihov partner ne oseća njihovu ljubav i da li to što ne izbacuju zajedničke slike znači da ipak nisu srećni?

Nakon raskida sagleda se prava situacija i do juče dvoje zaljubljenih postaju smrtni neprijatelji. Ponovo oni koji gledaju sa strane ne razumeju šta se dešava. Sve je bilo idealno, a logičan je zaključak da nema ljubavi. Sve je postalo instant, od kafe do ljubavi. Nema iskrenosti. I momci i devojke kalkulišu u vezama, u udvaranju, tj. muvanju. Ljubav se daje na kašičicu. Određuje se vreme nakon kojeg se odgovara na poruku, nikada odmah jer to je papučarski.

U pravoj ljubavi nema kalkulacija, nema igrica, nema odmerenosti. Prava ljubav se prepozna po načinu na koji ti dolazi, po zagrljaju, po očima i osmehu. Verujte! Nikada ne prestajte da verujete u ljubav! Postoji, i te kako postoji! Vaša ljubav ne treba da bude nalik nečijoj „savršenoj“. Vaša ljubav ne treba da bude savršena svetu, treba da bude savršena vama. Kada se pojavi prava osoba ne postoje nikakve zadrške, postoji samo vaša ljubav na ovom svetu. Za svakog je suđen neko, verujte da će doći i doći će. Kakve su vam misli, takav vam je život, što se kaže. Zagrlićete i reći, napokon si stigao. Dobro došao!

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *