Zanimljivosti koje sigurno niste znali o Nike Air Force 1 patikama

Lepota i zdravlje

Danas vam pišem o jednom od najprodavanijih modela patika- Air Force 1. Ove patike su jedan od retro modela patika koje proizvodi  ˝Nike˝. 

Čovek koji je dizajnirao jednu od najlegendarnijih patika u istoriji, Bruce Kilgore, pomogao je u dizajnu automobila koji je deo američke istorije. Uprkos tome što je dizajnirao nešto kao ’K-CAR’, iz tog projekta je naučio veoma značajne lekcije o funkcionalnosti, koje je preneo u Nike.

Tinker Hatfield je bio među prvima koji je testirao Air Force 1 model, i godinama je pamtio prototip patike koju je, između ostalog, karakterisala tanki sloj čelika u sredini đona. Lociran ispod vazdušnih komora, čelik je imao svojstvo opruge, i predstavljao je primitivni ’energy return system’. Na žalost, ta ideja nije korišćena pri proizvodnji istog modela.

Vazdušne komore u đonu su napravljene više nego ikada ranije, tako da je Kilgore morao da nađe rešenje za stabilnost same patike. Došao je do nesvakidašnje ideje i inspiracije-katedrala ’Notre Dame’, i tako je pozicionirao središnji deo đona u obliku katedrale, kako bi dobio dovoljno kontaktne površine đona sa terenom.

Thinker Hatfield se pridružio Nike-u kao korporativni arhitekta 1981.godine, i tada mu je Kilgore dao prototip za Air Force 1 kako bi igrao košarku u njima. Oduševljen performansama patike, Hatfield je počeo da razmišlja da bi njegove dizajnerske veštine bile bolje u dizajnu Nike patika, umesto njihovih objekata. Ispostavilo se da je to sjajna ideja za sve koji su bili uključeni i tako je on postao deo tima za dizajn patika.

Ako pitate neke od ’old school’ basketaša šta čini ovu patiku izvrsnom, odgovoriće vam-samo igranje u njoj. Prošiveni đonovi, ne samo da su bili mnogo izdržljiviji i trajniji od običnih lepljenih đonova, već je bilo uživanje igrati u njima. I dan danas je, ako pitate neke.

Nike Air Force 1 dobile su naziv po predsedničkom avionu. Uzimajući u obzir broj reizdanja koja su izašla do sada, lako je zaključiti da su ’Air Force 1’ dobile naziv zbog toga sto su prve  Air Force patike. Ali ne. Prve Air Force 1 patike su imale istoimenu ušivnu etiketu na jeziku u čast predsedničkog aviona.

photo: Nike

Bile su prve ˝Air˝ košarkaške patike. Nike je prvobitno pravio patike samo za trčanje. U tom trenutku nije bilo lako napraviti košarkašku patiku od patike za trčanje, a košarka nije ni bila prioritet.
Kada je Najki 1986. izbacio reizdanje Air Force 1, to je bio jedinstven slučaj. Sama ideja ponovnog izbacivanja patike koja se više ne proizvodi, nije imala smisla. Zašto kupiti patike koje ne predstavljaju vrhunac performansi? Zašto potrošiti pare na nešto čemu je ’istekao rok’? 

Povodom 25 godišnjice, 2007.godine, Nike je izbacio ’LUX’ verzije Air Force 1 modela, izrađene od prave kože anakonde i krokodila. Cene su bile ogromne, ali su zato prve patike koje su dostigle cenu sa 4 cifre. Cena im je dakle bila preko 1000 dolara.

Tokom 2003.godine, Kobe Bryant je na jednoj utakmici, na oduševljenje mnogih, nosio je Air Force 1 model.

Pre Air Force 1, većina patika imala je đon izrađen u obliku ’riblje kosti’. Kilgore je hteo da isproba nešto sasvim drugačije. Dao je košarkašima đon sa cirkularnim šarama, što olakšava pivot pokrete, kao i post igru leđima.

Air Force 1 ima preko 2000 verzija. Posle skoro 40 godina, to je blizu 70 verzija godišnje. Uključujući i trogodišnju prazninu ranih osamdesetih, plus godine na početku, kada nije bilo toliko varijacija na temu.

Nike Air Force je najprodavanija sportska patika svih vremena.

Uz istoriju preko 35 godina i, bukvalno, hiljadama napravljenih modela, ovo i nije neko iznenađenje. Ali ne kao drugi retro modeli, Air Force 1 se i dalje koristi, ne samo kao ’streetstyle’ patika, već kao i sportska. 

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *