Feminizam – žena nije ničije vlasništvo

Društvo

Da bismo došli do srži problema, najpre treba rasvetliti pojam – feminizam. Feminizam je zbir društvenih pokreta i ideologija čiji je cilj definisanje, uspostavljanje i branjenje jednakih političkih, ekonomskih, kulturnih i socijalnih prava žena. Feministkinje i feministi zalažu se za oslobađanje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga, tačnije prihvatanje žene kao celokupne ličnosti. Osnovna ideja pokreta je ujedinjenje žena kako bi se prevazišla diskriminacija.

Kada smo utvrdili pojam feminizma i njegova osnovna načela, koja su dostupna apsolutno svima, jedan klik na internetu nas deli od osnovnih informacija, zašto feminizam definišemo i tumačimo kako nama odgovara u datom trenutku? 

Suludo je, ali moramo priznati, da je feminizam tabu tema u našem društvu. Feministkinje se često ne izjašnjavaju kao feministkinje, jer u društvu feminizam predstavlja nešto pogrešno. Cilj feminizma je zapravo pravda za ženu. Žena nije rob muškarca. Društvo treba osvestiti da žena ima jednaka prava na život kao i muškarac. Žena ne sme da bude pretučena. Žena ne sme da bude silovana. Žena ne sme da bude degradirana na poslu zato što ima ženske polne karakteristike. Žena ne sme da bude omalovažavana u društvu. Žena ima pravo da voli, da bude voljena, da radi, da glasno iznosi svoje mišljenje. Žena ima pravo na svoje telo i da radi sa njim šta joj je volja. 

Da, feministkinje traže jednaka prava, ali jednaka prava na poslu, u društvu i u porodici. To ne znači da neće zatražiti pomoć od muškarca da otvori teglu ili ponese torbe. Žena može sama i da zameni slavinu i da sklopi cipelarnik, ali će to rado prepustiti muškarcu. Svaka pripadnica lepšeg pola biće oduševljena kada joj pripadnik jačeg pola otvori vrata, privuče stolici, ogrne kaput. Feministkinje ne žele da muškarcima oduzmu testosteron. Muškarac i dalje treba da bude muškarac, samo žena ne treba da bude objekat ili rob. Žena nije ničije vlasništvo.

Društvo je marginalizovalo žene koje nisu rodile, koje se nisu udale. Tradicionalne vrednosti kao što su materinstvo i brak osnovna su društvena obaveza žene. A zašto se muškacima isto ne zamera? Zašto muškarac ima pravo da ne želi dete, da ne želi brak, da vara, da tuče, da zlostavlja? Zašto uopšte muškarci tako glasno komentarišu žene kao seksualne objekte? Priznaćete da bi bilo u najmanju ruku degutantno kada bi žene komentarisale muškarce na način na koji oni to rade. Za muškarca je velika uvreda kada mu žena kaže da je samo „dobar materijal“ ili da joj je „dobar samo za seks“. Pitate li se, kako se žene osećaju kada se to isto njima vrlo često govori?

Problem je i ta čuvena floskula „muškarci se plaše jakih žena“. Žena koja ima samopouzdanje, čvrsto stoji na svojim nogama, nezavisna je, nikako ne ugrožava muškarca. Takva žena treba da imponuje svakom ostvarenom i sigurnom muškarcu. Ne bojte se žene koja glasno iznosi svoje mišljenje i svoja osećanja. Žena može i da prva izjavi ljubav i da zaprosi, i to samo znači da čvrsto stoji na nogama i zna šta želi. Želi da sa vama korača ruku pod ruku kroz život, ni da bude iza niti isped vas. Rame uz rame, ruku pod ruku i tako kroz život.

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *