Greška prouzrokovala smanjenje plata za jutjubere

Biznis

Navodna greška na platformi YouTube je kreatorima određenog kanala retroaktivno oduzela hiljade dolara prihoda. Neke autore nerviraju postupci u YouTube-ovoj reakciji.

„YouTube je priznao da je reč o grešci, a zatim se preokrenuo, okrivio nas i prekinuo svaku komunikaciju s nama“, objasnio je Randi Linch, koji vodi YouTube kanal za Mid-South Slots.

Kada Google prikazuje oglase na video snimcima koje su YouTube korisnici napravili i postavili na YouTube, prihod od oglašavanja se isplaćuje autorima. Uspešni YouTuberi uglavnom zarađuju nekoliko stotina dolara mesečno, ali nekima cifre dosežu i do miliona dolara mesečno. Nedavni izveštaj procenjuje da dva miliona jutjubera ostvaruju šestocifrene prihode na YouTube-u, Instagramu i Tvitch-u.

Oni koji mesečno zarade nekoliko hiljada dolara na YouTube-u su tvorci srednje klase. Oni su ti koji su trenutno u nevolji. Rhian, osnivač kanala Rhapsody na YouTube-u, kaže da „YouTube zadržava polovinu moje poslednje zarade i smanjio mi je tekući prihod za više od 50%. Zbog – verujem – greške. “

Problem potiče od lažnih prikaza koje pokreću softverski botovi kako bi povećali broj pregleda, prihod od oglasa, pa čak i broj pretplatnika, poznat kao „IVT“ ili lažni pregledi, prema YouTube-u. Samo 99 centi može vam kupiti hiljadu YouTube pregleda.

Nedelju dana nakon što je Google priznao grešku, YouTube je autorima rekao da je tokom značajnih vremenskih perioda 100% prometa na njihovim popularnim kanalima bilo neregularnog prometa. Takozvani lažni pregledi su filtrirani. Shodno tome, oglašavanje je vraćeno oglašivaču, što je rezultiralo gubitkom prihoda.

Prema Google AdSense pravilima, korisnicima nije dozvoljeno da vide informacije koje pokazuju lažni pregledi. Google ima sve informacije, tako da jutjuberi ne mogu ništa da učine po tom pitanju.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *