Đorđe Vajfert – veliko ime u svetu ekonomije

Biznis

Đorđe Vajfert rođen je petnaestog juna 1850. godine u Pančevu. Potiče iz veoma imućne prodice industrijalaca, poreklom je iz Nemačke, ali koreni su mu duboko utisnuti u srpsko tlo.

Čitava porodica bavila se proizvodnjom piva, koje ipak nije bilo njihovo prvobitno zanimanje. Naime, početkom 18. veka Vajfertov deda se preselio u Pančevo, prvo se oprobavši kao trgovac, a potom kao proizvođač piva.

Davne 1865. godine njegova porodica mudro iznajmljuje već postojeću pivaru na području grada Beograda u cilju smanjenja troškova transporta i carine za vreme isporuke piva iz Pančeva u Beograd.

Što se tiče obrazovanja, Vajfert je završio nemačku osnovnu i srednju mađarsku školu u Pančevu, nakon čega ga otac šalje u Budimpeštu na Trgovačku akademiju.

Ne samo da je proizvodnja piva porodicu Vajfert uzdigla u nebesa, već mu je omogućila da nakon povratka u Srbiju, zajedno sa ocem izgradi pivaru koja je u to vreme bila najmodernija i najveća po obimu proizvodnje na čitavom Balkanu.

Nakon što su izgradili pivaru, Đorđe Vajfert zvanično postaje vlasnik. Za čuvenu pivaru čula je cela Evropa, a njen vlasnik postaje jedan od najbogatijih ljudi Srbije. Posedovao je pivaru u Pančevu i Beogradu, a bio je i suvlasnik pivare u Sremskoj Mitrovici i Nišu. Čak je dve godine za redom 1989. i 1900. godina osvojio zlatnu medalju za kvalitet na izložbi piva u Parizu.

Ovaj neverovatan čovek mnogo je doprineo razvoju rudarstva u Srbiji. Osnovao je Centar za istraživanje rudnih bogatstava, trošio veliki novac, konstantno ulagao, ali na žalost, pivara nije mogla da proizvede toliko piva koliko je on trošio na istraživanja pa su usledila tri bankrotstva iz kojih se Đorđe magično iščupao, još jednom nadmudrivši zle pridike i kritičare.

Veliki filantrop, brojnim humanitarnim udruženjima bio je osnivač ili dobrotvor. Napomenuvši na početku, bio je jedan od najvećih industrijalaca u zemlji, a najveću ulogu imao je kao osnivač „Srpske narodne banke“. Stekao je velike zasluge u održanju vrednosti dinara i olakšanju kreditnih poslova u zemlji.

Srbija mu je večno zahvalna za trud i rad za svoju zemlju, za ljubav i za nesebičan poklon koji je uručio ovom narodu.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *