Znate li šta je ograzam uma?

Lepota i zdravlje

Nekoliko godina unazad dešava se ekspanzija ASMR videa na Jutjub platformi. Teško da biste znali o čemu se zaista radi ukoliko ne odgledate neke od tih videa i ne prepustite se osećaju koji isti stimulišu.

ASMR ili autonomni senzorni meridijalni refleks je tretman opuštanja. Prvi video ovog formata nastao je 2012. godine a do danas ima na stotine autora istih, čiji sadržaj broji višemilionske preglede. Dakle, veliki je broj onih koji u ovom “tretmanu” uživaju pa su postali i zavisni od tog osećaja. S druge strane, mnogi su skeptični, a kod nekih se ne postiže nikakav efekat. Može zvučati smešno ili delovati nerazumljivo i neobjašnjivo, ali ne znate dok ne probate.

I dalje vam nije jasno o čemu se radi?

Radi se o tome da, gledajući i slušajući ovu vrstu sadržaja, Vi se prepuštate prijatanom zvuku od koga vam se koža naježi, a Vaš um i telo umiruju. Osoba koja kreira takvu vrstu videa je, zahvaljujući savremenoj opremi, poput mikrofona i kamera, u stanju da Vam prenese osećaj užitka dok slušate i gledate kako priča, češlja kosu, masira, šminka, lupka noktima po nekoj površini, lista knjigu ili bilo šta slično.

Printscreen/Youtube, ASMR BARBER HALİL

Suština je da, prilikom proizvodnje zvuka, zapravo nema buke i napadnih reakcija. Sve što se radi, radi se tako da bude gotovo tiho, nežno, umirujuće. Osećaj je sličan onom kada odete na masažu ili Vas neko češka, dakle nalazite se u centru zbivanja. Uz to, sami birate vreme tretmana, koliko će on trajati  i na mestu gde Vama najviše odgovara. Pre nego odaberete svoj omiljeni, suočićete se sa izazovom od velikog broja i vrste takvih sadržaja. 

Zašto se ovaj tretman naziva orgazmom uma?

Zato što uz pomoć čula naš metabolizam ima sposobnost da pošalje poruku moždanom sistemu da je vreme za opuštanje i odmor. Konzumirajući ovakav sadržaj imate konstantan osećaj užitka, a telo se sasvim opušta. Ovo je jedna od preporuka ukoliko imate problema sa stresom ili nesanicom. 

Ipak, ne postoji stručno objašnjenje kako tačno ovaj mehanizam deluje na naše telo i um.

Kako god Vam se činilo, smešno ili neverovatno, probajte. Smestite se u omiljeni kutak Vašeg doma, odaberite video i procenite sami.

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *