Počele probe za novu predstavu u BDP-u

Kultura

Trenutna situacija sa koronavirusom nas je već skoro godinu dana zatvorila u kuće, uskratila druženja i noćne izlaske.

Sve ispašta, ali čini nam se najviše umetnost i to ona živa, na daskama koje život znače. Filmove ćemo odgledati online, novu pesmu odslušati na youtube-u, ali šta je sa predstavama? Mnogi koji su ih prethodne godine gledali online ipak su rekli da „nije to to“. Zato, pozorište nastavlja da živi! U prepodnevnim časovima, u vreme ručka, vikendima i radnima danima. Nije bitno. Bitno je da se predstave igraju i da se predstave gledaju, a najbitnije da se one nove stvaraju, odnosno da „nova stvarnost“ nije uspela da ubije inspiraciju.

Svim ovim vodio se i upravnik BDP-a Jug Radivojević. Baš iz tih razloga i pobuda upravo se na pozornici ovog pozorišta odigravaju probe za novu predstavu „Divlje meso“.

Ovo buduće pozorišno ostvarenje režirao je Jagoš Markovića. Marković je adaptirao poznati komad Gorana Stefanovskog, a pored toga zaslužan je i za scenografiju i izbor muzike.

Glavne uloge poneće: Milan Lane Gutović, Branka Katić, Sandra Bugarski, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić i drugi.

Radnja ovog poznatog dela Stefanovskog smeštena je u predvečerje Drugog svetskog rata, a u središtu priče je porodični raskol. Prva izvedba komada odigrala se još davne 1979. godine u Skoplju.

  1. 4. 2021. godine ovu predstavu će ljubitelji pozorišta imati priliku da pogledaju na sceni BDP-a „Olivera i Rade Marković“.

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *