Matičnjak kao lek za smirenje

Lepota i zdravlje

Matičnjak (lat. Mellissa officinalis) je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i žbunje, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromatična biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasađivanjem. Veoma lako se gaji.

Naziva se još i limun trava zbog jakog mirisa koji je sličan limunu. 

 

Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Jača srce i čisti krv. Matičnjak se preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.

 

Koristi se kao čaj, tinktura i etarsko ulje. 

Etarsko ulje jedno je od najskupljih na svetu, a njegova cena doseže i po nekoliko hiljada evra. 

Za čaj se koriste listovi i cvetovi neposredno pre ili za vreme cvetanja. 

 

Biljku koriste i pčelari da bi namamili novi roj u košnici. 

 

Slede dva recepta sa matičnjakom koja sami možete pripremiti:

 

Čaj za smirenje

 

 Sastojci: matičnjak, nana, kamilica, kapi tinkture valerijane

 

 Priprema: Pomešati jednake količine svih biljaka. Dve kašičice čajne mešavine preliti sa šoljom kipuće vode, pokriti i ostaviti 15 minuta. Potom procediti i dodati toplom (ne vrućem!) čaju 20-30 kapi tinktura valerijane. 

Piti 1-3 puta dnevno. 

 

Tinktura matičnjaka

 

 Sastojci: sveži listovi matičnjaka, alkohol

 

Priprema: Čistu i suvu teglu napunite do ⅔ svežim listovima matičnjaka. 

Listove prelijte votkom ili nekim drugim kvalitetni alkoholom jačine 50%.

Ostavite da odstoji 21 dan na tamnom mestu uz povremeno mućkanje. Zatim procediti u tamne flašice. 

Koristiti tri puta po jednu kafe u kašičicu razmućenu u čaši vode pre svakog obroka. 

Autor: Vesna Đunisijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *