Srbija- dom jedne od najkraćih reka u Evropi

Društvo

Prirodne lepote Srbije nisu nepoznanica i retkost. Mnoge od njih su prepoznate kao nacionalni parkovi, ali i kao stecišta velikog broja posetilaca sa brojnih strana sveta. 

Unikatna reka Vrelo zbog dužine svoga toka od 365 metara često je nazivana i reka ,,Godina”. Imenom ,,poslednji dan” označava se mesto gde se reka uliva u Drinu.

 Izvire podno Vidojeve pećine, protičke kroz Perućac, 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. U konkurenciji za izbor sedam srpskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije, Drina sa rekom Vrelo proglašena je prvom prirodnom lepotom naše zemlje.

Iako netipično kratkog toka, na reci su izgrađene dve hidrocentrale, od kojih je jedna pokrenuta 1927. godine- ima snagu od 60 kW i prosečnu godišnju proizvodnju od 300 000 kwh. Voda reke potiče od dreniranih padavina sa raskošnih platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela je 330 l/sm a prosečna temperatura vode dostiže 10º C.

,,Godina” ima zadivljujuće očuvan ekosistem. Poribljena je kalifornijskom pastrmkom, uokvirena jasenom, gorskim javorom, brestom, crnom zovom, orahom. 

Zbog specifičnosti- da ne menja svoju dužinu ni milimetar, najkraćoj reci u Srbiji pripisuju se i mistična svojstva. Veruje se da mladi parovi pre stupanja u brak treba da je posete kako bi i njihova ljubav ostala nepromenjena čitavog života, ugledajući se na nepromenjenost dužine rečnog toka. 

Prijatan ambijent pogodan je za relaksaciju i ublažavanje psihosomatskih tegoba.

Urbana je legenda da sreća prati onoga ko prepešači ceo njen tok i daruje joj novčić koji je prenoćio pod njegovim jastukom. Nekadašnji posetioci tvrde da su im se želje ispunile u roku od godinu dana od dana kada su se nad rekom pomolili.

Iskustava ima raznih, zavisno od čovekovog pogleda na stvari, ali pored svega upitnog, svim pogledima ne izmiče zajednička potvrda o lepoti ,,Godine”.

Autor: Marina Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *