Rekonstrukcija jezera „Bubanj” u Kragujevcu privodi se kraju

Društvo

Kragujevac je sve bliže dobijanju zelene oaze u neposrednoj blizini centra grada. Prema saopštenju Gradske uprave grada Kragujevca, u investiciji vrednoj oko 1,5 miliona evra, imenovanoj kao ,,Uređenje i opremanje jezera Bubanj sa sprovođenim merama sanacije i revitalizacije jezerskog ekosistema”, glavni grad Šumadije biće upotpunjen uređenim prostorom pogodnim za šetnju, relaksaciju, bavljenje sportom, čime će biti podstaknut i značajniji progres u domenu turizma grada i okoline.

Jezero je površine od 3,55 hektara i prosečne dubine 1,2 metra.

Nastalo je akumulacijom vode na mestu nekadašnje ciglane. Vodu dobija preko padavina i sa jakog izvora Bubanj kod stare česme, poznatije kao ,,Bubanj česma”. Pomenuta česma sazidana je u 19. veku u vreme Milana Obrenovića i snabdevala je grad vodom još od turskog perioda. Iako često zanemarivana, 1992.  godine  zahvaljujući porodici Bojadžić, kragujevačkim industrijalcima, dobija modeniji izgled. Zahvaljujući projektu rekonstrukcije jezera koji je i dalje na snazi, česma će biti obnovljena i dobiti izgled koji zaslužuje.

Na jezeru ,,Bubanj”, prirodno bogatom ribom, dozvoljeno je pecanje sunčice, mrena, lipljena. Ono je stanište i divlje patke i crne liske, kao i raznih vrsta insekata, traženih za naučna istraživanja.

Novouređeni prostor jezera biće pogodan za odmaranje i bavljenje sportom. Upotpuniće ga trim i pešačke staze, igralište za decu, adekvatna rasveta i veliki prostor pokriven zelenilom. 

Poslednji radovi primiču se kraju kako bi prvi sunčani dani usrećili Kragujevčane i turiste baš na ovom mestu.

 

Autor: Marina Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *