Dejvid Boui – jedno od najvećih muzičkih imena rok scene, čija je karijera trajala preko pedeset godina.

Kultura

Boui je komponovao, pevao, svirao, plesao, živeo muziku. Svoj stil je tokom godina menjao kako vizuelno tako i muzički.

 

Dejvid Robert Džouns, poznatiji kao Dejvid Boui, rođen je 8. januara 1947. godine u Brikstonu, u Engleskoj. Odrastao je na relaciji Brikston-Stokvel, gde je već sa šest godina primećen kao nadareno dete. Tokom pohađanja „Brnt Eš“ osnovne škole, bio je član hora i svirao je flautu bolje od svojih vršnjaka. Osećaj za ritam iskazivao je i u plesnom pokretu, koji će obeležiti njegove nastupe mnogo godina kasnije. Studirao je umetnost, muziku i dizajn a to je i živeo.

Na njegov muzički ukus uticale su numere Tinejdžersa, Platersa, Prislija, Litl Ričarda a kasnije i Čarlsa Mingusa i Džona Koltrejna. Šezdesetih godina od majke dobija saksofon, kada je i započeo pohađanje privatnih časova. U tehničkoj školi je osnovao muzički sastav „Bromly Cubs“ sa Džordžom Andervudom, sa kojim je imao dečiji okršaj koji je ostavio trajne posledice na njegovom licu. Naime, ono po čemu je još ostao autentičan jeste različita boja očiju, koja je nastala kao posledica te dečije tuče i brojnih intervencija koje su usledile. Dejvid Boui je zbog toga imao drugačiju percepciju.

U svojih petnaest godina postaje član grupe „The Konrads“ kada stiče veliku popularnost među lepšim polom. Tokom godina će svoju zainteresovanost usmeravati na žene i muškarce jednako.

Prvi album, koji je nosio njegovo umetničko ime, izdat je 1967. godine i nije slavno prošao, ali je ubrzo „Space Oddity“ pokupio sve ovacije. Naslovnom numerom ispraćen je spust čoveka na Mesec. Sedamdesetih godina stiče popularnost svetskih razmera, albumom “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars”. 

Tokom sedamdesetih godina, kada je živeo u Berlinu, nastali su albumi “Low”, “Heroes” i “Lodger“ poznati kao berlinska trilogija.

Osamdesete godine su za ovog umetnika bile plodonosne na više nivoa. Snimao je pesme ali i filmove.

Boui je snimao i radio do ranih dvehiljaditih, kada su usledili zdravstveni problemi koji su mu onemogućili da nastupa.

Njegov privatni život bio je jednako uzbudljiv te su glasine o njegovoj seksualnosti, vezama i porocima izazivale veliku pažnju i podtskle brojne špekulacije.

Dejvid Boui preminuo je 10. januara 2016. godine od posledice karcinoma jetre. Danas ga se prisećamo uz neke od njegovih najvećih hitova.

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *