Kafa – užitak bez kojeg se ne može

Lepota i zdravlje

Savremeno doba i novi stil života uneli su brojne navike u svakodnevni život čoveka, kao i rituale bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti dan. Ovaj ritual, međutim, nije bolest savremenog doba. Ukoliko vam kažemo da je ovo užitak koji je čak i Betoven priređivao sebi, razumećete da je u pitanju istinski hedonizam koji datira od davnina. 

Da li vas često pitaju koja je prva stvar koju radite ujutru?

Preskočite jutarnju higijenu i one stvari koje se moraju uraditi. Da li je i vaš odgovor: kafa? Velika većina svoj dan početak dana začini šoljicom kafe. Gorka, slatka, espresso, cappuccino, latte i još mnoge druge vrste nisu samo piće koje naručujemo u kafićima, već su, od davnih vremena, napitak koji je predstavljao izgovor za druženje, navika bez koje se ne može, slađe od bilo kog slatkiša, čak i ako je pijete gorku. Ranije nisu postojale sve ove vrste koje danas imamo u ponudi, međutim, kafa je oduvek bila napitak broj 1, i prava je retkost naići na osobu koja ne pije kafu. 

Mnogi tvrde da ispijanje jutarnje kafe utiče na raspoloženje, i neretko smo u prilici da čujemo kako neko ne može funkcionisati bez ovog napitka. Moguće je da se ova tvrdnja zasniva na takozvanom „placebo“ efektu. Zašto? Primer su studenti koji su u stanju da popiju na desetine kafa dnevno, u toku ispitnih rokova, kako bi im se „povratila koncentracija“ ili kako bi „ostali budni“. Međutim, ispijanje kafe u velikim može dovesti do aritmija, tahikardije, i to nikako neće poboljšati koncentraciju, već će vas, ako ste student, ostaviti budnim ali bez ikakvog povoljnog ishoda na učenje. U takvom stanju, sa rukama koje drhte, u uzbuđenju i uznemireni, nećete ništa naučiti. Sa druge strane, spomenuli smo Betovena, koji je konzumirao kafu na specifičan način, a ukoliko uzmemo u obzir njegovu inteligenciju, remek-dela i talenat, može biti da je ona zaista imala povoljan uticaj na njegov mozak. Naime, Betoven je, kao i gotovo ceo svet, obožavao kafu i uživao u pripremi. On je uzimao tačno 60 zrna kafe, i u svom aparatu pripremao je sebi ovaj čarobni napitak. Njegova kafa bila je nazivana „orijentalnom“, a koja je vaša omiljena vrsta?

Sa druge strane, kada govorimo o kafi, ona pruža razne benefite, u zavisnosti od pripreme i konzumacije, a ova se biljka ne koristi samo u svrhe pripreme napitka, već i u raznim drugim ritualima, na primer kozmetici. 

Saznajmo zbog čega je još, osim iz čistog užitka, povoljno uvrstiti ovaj hedonistički čin među svoje jutarnje navike. Naravno, ukoliko ste od onih koji već poznaju čari ovog pića, nema potrebe ubeđivati vas zašto da počnete da ga konzumirate, međutim, nije na odmet saznati nešto više o supstanci (kofein) koju ispijanjem kafice svakodnevno unosimo u svoj oganizam.

 

Uprkos tome što je do nedavno bila na crnoj listi nutricionista, kafa je, prema novim istraživanjima, zdrav napitak i preporučuje se kao prevencija prerane smrti i još nekih bolesti.

 

  • Naime, osobe koje konzumiraju ovaj napitak žive duže. Ne, ovo nije testirano na uzorku od 100 osoba, već u istraživanju u kojem je učestvovalo 970.000 ljudi.  
  • Umanjuje rizik od raka jetre. Kahveol i kafestol, jedinjenja koja su prisutna u kafi, utiču na smanjenje upalnih procesa i zaštitu od pojave raka.Kafa takođe eliminiše toksine iz organizma.
  • Reguliše dijabetes tipa 2, odnosno, istraživanja pokazuju da je dobro piti kafu preventivno, jer svaka šoljica kafe povećava nivo zaštite od nastanka ove bolesti.  Omiljeni napitak mnogih sadrži hlorogenu kiselinu koja poboljšava metabolizam glukoze i pojačava osetljivost na insulin, kao i kofeinsku kiselinu koja povećava sposobnost mišića da bolje koriste glukozu u krvi. Naravno, ovo ne znači da treba šećeriti kafu preterano, ili je piti u ogromnim količinama. Važno je ostati umeren.
  • Podiže krvni pritisak, a umanjuje rizik od srčanih oboljenja. Kofein koji ulazi u sastav energetskih pića jeste opasan za Vaše srce, međutim, istraživanja pokazuju da konzumacija kafe nema veze sa srčanim udarom i kardiovaskularnim problemima. 
  • Povećava energiju u organizmu. Smanjuje umor, budi organizam. Kofein je krivac za ovakvo dejstvo kafe, jer predstavlja jednu od najpopularnijih psihoaktivnih supstanci. Kofein iz kafe utiče na blokiranje neurotransmitera adenozina koji omogućava san i smanjenje uzbuđenja, odnosno, jednostavnije rečeno, ne dopušta Vam da zaspite jer hrani Vaš mozak energijom i na taj način ga budi.
  • Ono što je mnogima u današnje vreme veoma važno, jeste sledeća stavka. Kafa sagoreva masne naslage i pojačava metaboličke procese za 3-11%. Međutim, kako se, kao i na lekove koji se predugo konzumiraju, osoba navikne na dejstvo kofeina, pa postane rezistentna na njegovo delovanje, tako da, nažalost, ovaj efekat nije previše trajan.
  • Pospešuje fizičke sposobnosti, povećanjem nivoa adrenalina koji je kao ulje za motor ljudskog organizma. Zato se savetuje da pre odlaska na trening popijete jednu kaficu, zarad efikasnijeg vežbanja.
  • I za kraj, kafa je snažan borac protiv depresije. Savremeni svet pati od ove bolesti i vrlo se često susrećemo sa ljudima koji pate od depresija, a ona zaista ozbiljno smanjuje kvalitet života i dovodi čak i do suicidalnih ideja. Jedna studija sa Univerziteta Harvard ukazuje na to da žene koje piju 2-3 šolje kafe dnevno imaju 20% manji rizik od ove opake bolesti. 

 

Naposletku, da li je zbog kafe ili zbog društva u kojem je pijemo – nismo načisto, ali ovo je zaista efikasan način u borbi protiv lošeg raspoloženja. Samo, ne treba preterivati. Treba biti umeren, jer u preterano velikim količinama i voće je nezdravo, a kamoli kafa. I droga je u malim količinama lek, ali kada se doza promaši, ishod može biti letalan. 

 

 

Autor: A.P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *