Da li ste znali koje su višestruke prednosti internet novinarstva?

Društvo

Novi vek doneo je mnogo tehonoloških inovacija koje su nepovratno izmenile dosadašnje načine razmišljanja, rada i stvaranja. Tehnološki napredak implicirao je, između ostalog, i veću i bržu dostupnost informacija. U tako novostvorenom okruženju imperativ novinarskog posla da se u objavljivanju informacija bude prvi, dobija na značaju. Modernizacija u domenu publicistike ispoljila se u sve izraženijoj dominaciji internet novinarstva.

Najpre da osvetlimo pojam koji u velikoj meri određuje život savremenog čoveka- internet. Veliki rečnik stranih reči iz 2008. godine internet opisuje kao „računarsku svetsku kompjutersku mrežu koja putem satelita i telefona povezuje manje kompjuterske mreže i omogućava međusobnu komunikaciju njenih korisnika”. Stecište je velikog broja informacija, dostupnih na svakom mestu, na svakom uređaju povezanom na mrežu.

Kao logična preporuka internet novinarstva u odnosu na novinarstvo na koje smo navikli nameće se brzina- brzina publikovanja novinskih članaka i brzina njihove dostupnosti potencijalnim čitaocima. Odlazak do kioska i iščekivanje sutrašnjih izdanja novina radi saznavanja epiloga neke priče ili podrobnijeg informirsanja o temi koja nas zanima, zamenjeni su ,,jednim klikom” na mobilnom telefonu, tabletu, računaru. Ova prednost dobrodošla je svima koji u trci sa obavezama i rokovima obavljaju više stvari istovremeno, te im je laka dostupnost informacija i njihov brz protok luksuz na kome insistiraju.

Iz prve navedene pogodnosti lako proističe i druga- za tekstove pročitane na svima dostupnoj platformi ne plaća se naknada. Nema više sakupljanja petoparaca iz starih pregrada novčanika i probušenih postava sakoa za svoj primerak novina. Vesti su danas kao kroasani u pekari pored našeg posla ili škole- uvek sveže, tek izvađene iz pećnice, omamljivo privlačne a svima dostupne- besplatne- gratis. Velika je zamka da se od toliko svakodnevno pojedenog peciva ne ugojimo preko mere, već da aktiviramo svoju kritičku svest i u svoje biće unesemo samo specijalitete vrhunskih majstora.

Neograničenost interneta na kome se plasiraju produkti novinarskog rada omogućava neograničenost podeljenih sadržaja. I nakon objavljivanja, tekstovi mogu biti izmenjeni, dopunjeni, upotpunjeni novim video i fotografskim elementima, čime se osnažuje verodostojnost navedenog. Iz istih uzroka u internet izdanju novina dopuštena je mogućnost unapređenja vizuelne privlačosti publikovanog materijala, dodatno potpomognute informacionim tehnologijama.

Sadržaji objavljeni na internetu ostavljaju prostora korisnicima da učestvuju u njihovom komentarisanju, odobravanju, osuđivanju, davanju smernica i sugestija. Svaka tema može biti predmet rasprave i međukorisničke interakcije. Ostaje nerazjašnjeno i do kraja nedefinisano kako će novine naplaćivati svoj rad. Iz dosadašnjeg iskustva uočljivo je da se to ostvaruje zavisno od broja pregleda i kroz zarade od reklama.

Svako vreme donosi nam nešto novo i ostavlja nas bez nečega starog. Zbog ekspanzije internet novinarstva polako ostajemo bez papira za potpalu, ali i kome je on više potreban kad se već svi grejemo na gas?

Autor: Marina Bubanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *