Polako izlazimo iz perioda praznika i jake hrane koju oni sa sobom donose. Ono što nam je sada najviše potrebno jesu lagani obroci koji su nutritivno bogati. Kako je napolju temperatura ispod nule, posebno nam prijaju topla jela i napici.
Jedan takav obrok je svakako – potaž.
Potaž je postao posebno popularan u poslednje vreme. Brzo se sprema, a može biti zdrav i hranljiv obrok.
Evo jednog predloga kako možete napraviti ukusan potaž od povrća za celu porodicu.
Biće vam potrebno:
- Pola glavice karfiola
- 4 veća šampinjona
- 2 srednja krompira
- Jedna šargarepa
- Jedan crni luk
- 2 čena belog luka
- 1/3 štapa celera
- Krutoni
- Jogurt/pavlaka za kuvanje
- Ulje/puter
- Začini
Priprema:
U šerpu na malo ulja ili putera propržite sitno iseckane luk, praziluk, šargarepu i celer. Kada povrće omekani nalijte 1 l bujona i dodajte preostalo povrće (karfiol razdvojen na cvetove, šampinjone iseckane na četvrtine, a krompir na kocke).
Povrću će biti potrebno oko 20 minuta na srednjoj vatri. Kada bude skuvano (proverite viljuškom da li je smekšalo) štapnim mikserom izblendajte smesu.
Začinite potaž i po ukusu dodajte pavlaku za kuvanje ili jogurt. Servirajte jelo uz prepečen hleb ili krutone.
Uživajte u ovom toplom i zdravom obroku.
Prijatno!
Autor: Ljupka Cvijić