Dan Republike Srpske – nije inat već ljubav

Politika

Današnji dan Republike Srpske biće obeležen drugačije nego prethodnih godina zbog pandemije Corona virusa.

Iz službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije saopšteno je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio čestitku predsednici RS Željki Cvijanović povodom Dana Republike Srpske: 

„U ime naroda Republike Srbije i u svoje ime, od srca Vam čestitam Dan RS, uz najbolje želje za dobro zdravlje, sreću i svaki napredak. Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedni ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti“.

I ako je odlukom Ustavnog suda naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske, vlasti su 2016. godine usvojile zakon o Danu Republike Srpske kako bi implementirale odluku Ustavnog suda BiH. 

Referendum iz 2016. godine služi kao osnov za donošenje zakona vlastima, referendum je više od 99 odsto izašlih glasača odgovorilo sa „Da“  na pitanje da li podržavaju da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske.

  1. januar je u zakonu proglašen kao Dan Republike Srpske ali da je ipak to sekundarni praznik i da nije obavezujući

Dan RS je neradni dan i u skladu sa odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljanju trgovinsku, zanatsku i uslužnu delatnost na području Banja Luke mogu samo da rade u periodu od 00:00h do 24:00h pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost proizvodnje hleba, peciva, sveže testenine i kolača, i prodaja istih, trgovinski objekti tipa „Dragstor“ i trgovinski objekti u autobuskim i železničkim stanicama i na benzinskim stanicama, a od 08:00h do 21:00h  trgovine na malom pogrebnom opremom.

U skladu sa radnim vremenom propisanim zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije radiće ugostiteljski objekti.

Za gradske i prigrdske prevoznike predviđen je nedeljni red vožnje.

Skupština srpskog narod u Bosni i Hercegovini donela je 9. januara 1992. godine Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne celine unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Iste godine 8. oktobra Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine je doneo odluku kojom poništava Deklaraciju kao i Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine od 28. februara 1992. godine.

Ustavni sud se ne protivi obeležavanju dana Republike Srpske, već se protivi da to bude 9. januara, Ustavni sud smatra da se 9. januar odnosi samo na srpski narod, a da ga ostali narodi ne doživljavaju tako.

  1. januar je od strane Venecijanske komisije označen kao diskriminatorski i navedeno je da je Dan RS „utemeljen na historijskim događajima koji su značajni i važni za samo jedan narod u RS-u, odnosno za srpski narod“.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio da dan pred obeležavanje Dana Republike Srpske neustavan čin i krivično delo.

„To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti sa ovim činjenicama. Pozivam institucije da rade svoj posao“, izjavio je Džaferović na Međunarodnoj naučnoj konferenciji o teni „Pravne i političke posledice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine“.

Proslavu dana Republike Srpske uprkos zabrani Ustavnog suda osudila je i Vlada Kanade, jedna od država članica veća za provedbu mira u BiH.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *