Od stidljivog dečaka do najveće muzičke zvezde dvadesetog veka

Showbiznis

Elvis Prisli i Majkl Džekson voleli su istu devojku- kćerka kralja rokenrola bila je žena kralja popa

 

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. godine u gradu Tupelo, u državi Misisipi. Bio je jedna od dve bebe blizanačke trudnoće, ali je već na početku svog života ostao bez brata blizanca. To objašnjava činjenicu da je odrastao u izuzetno bliskim odnosima sa svojim roditeljima. Porodica je živela skromno, u teškim materijalnim uslovima ali su utehu pronalazili u čestim posetama crkvenih misa, te je dečak odrastao okružen gospel muzikom. Dok je pohađao osnovnu školu, smatran je prosečnim učenikom dok nije otkriven njegov talenat za pevanje. Početkom oktobra 1945. godine je bio organizovan Misisipi-Alabama sajam, na kome je dečak po prvi put javno nastupio, pevajući pesmu “Old Shep”. Već tada je bio među najboljim izvođačima.

Ubrzo nakon toga dobio je svoju prvu gitaru, čime nije bio oduševljen jer je priželjkivao druge poklone. Ipak, ona će mu biti saborac u novoj školi, gde nije bio tako lako prihvaćen. Sa svojih dvanaest godina, Elvis je nastupio uživo u svojoj omiljenoj radio emisiji.

Porodica Prisli se ponovo seli nekoliko godina kasnije. Elvis je upisao srednju školu Humes High School, gde je iz muzičkog predmeta bio ocenjen prosečnom ocenom. Ocena je već narednog dana popravljena kada je, sa gitarom u ruci, dečak došao da razuveri nastavnicu. Usledilo je njegovo druženje, uvežbavanje, a potom i nastupanje sa nekoliko momaka iz komšiluka. Među njima su bile buduće velike zvezde, braća Dorsi i Džoni Burnet.

Krajem srednjoškolskih dana, Elvis se počeo razlikovati od drugih učenika, najpre svojim izgledom. Nosio je specifičnu frizuru, pustio je zaliske i zalizivao kosu vazelinom i ružinim uljem. Počeo je nositi šarenu odeću, o kojoj je maštao prolazeći pored izloga radnji Lansky Brothers ali i posmatrajući bluz scenu u ulici Beale, u Memfisu. Na proleće 1953. godine je savladao strah od javnog nastupa te se odvažio da svoju umetnost iskaže na godišnjem šouu Humes’s Annual „Minstrel”. Svojim glasom, ali i scenskim nastupom, počeo je prikupljati simpatije svojih vršnjaka i postao je vrlo popularan. Iste godine je Prisli u studiju svog prijatelja snimio pesmu posvećenu majci koja je dugo bila samo za njegove uši da bi danas smatrana vanvremenskim hitom. Interesantno je to da Elvis Presli nikada nije formalno školovan za muziku, već je tehnike savladavao zahvaljujući sopstvenom sluhu. Najviše je slušao pesme kantri izvođača, ali je jednako uživao i u bluz muzici.

Kao na filmu, vlasnik diskografske kuće San rekords, Sem Filips, je na snimanju zapazio Elvisa te ga je pozvao da snimi svoj prvi album. Pre nego što je postao punoletan, uspeo je steći svoj prvi million ali i osvojiti srca mnogih devojaka. Smatra se da su ga jednako privlačile žene i muškarci. Prve njegove pesme, poput “That’s All Right”, “Mama” i “Blue Moon Kentucky”, bile su samo početak onoga što će uslediti. Njegova sloboda i svojeglavost, osećaj za muziku i pravi Rokenrol. Odmah se počinju nizati nastupi koje će Elvisa Prislija odenuti među najveće zvezde dvadesetog veka.

Svoj debi album objavljuje 1956. godine a on se prodaje je u više miliona primeraka. Od stidiljivog dečaka do prave rokenrol zvezde, to je bio Elvis Prisli.                                 

Numere koje su izvođača proslavile su “I Don’t Care If The Sun Don’t Shine”,”Baby Let’s Play House” i “I’m Left, You’re Right, She’s Gone”. 

Godine 1955. počeo je da nastupa i već tada dobio je nadimke Vatrene oči, Seoska mačka, Kralj srca. Njegove izvedbe su se jednako slušale i gledale, jer je Elvis bio specifičan u svom plesu, pomeranju kukova i padanju na kolena.

Samo što je napunio dvadeset jednu godinu, postao je deo “RCA Records” i tada je nastao pop hit pod naslovom “Heartbreak Hotel”. Njegovo punoletsvo donelo je potpuno novu sliku od one za koju je čitavog života znao. Neshvaćeni dečak nekada je sada idol mlađim generacijama, pojavljuje se na TV ekranima, niže hitove i postaje popularan i van granica svoje matične zemlje. Elvis Prisli postaje svetska zvezda. Posledično, snima svoj prvi film “Love Me Tender”, a onda slede i  “Loving You”, “Jailhouse Rock”, “King Creole” i “A Stone For Danny Fisher”. Filmovi su, takođe, postigli neverovatnu popularnost i gledanost pa će se u narednom periodu samo nizati jedan za drugim.

Privatni život jedne od najvećih muzičkih zvezda svih vremena bio je kontroverzan i izazivao je stalnu pažnju javnosti. Posebno je javno osuđivan zbog zavođenja maloletnih devojaka, a jednom od njih se i oženio. 

Krajem šezdesetih godina prošlog veka, Elvis je počeo da gubi tlo pod nogama i trpi ozbiljne kritike, ali se ubrzo ponovo vinuo u najviše visine. “Elvis TV Special” postao je jedan od najpopularnijih emisija, a Elvisa je predstavila u punom sjaju.

Sedamdesete godine obeležile su zasićenje njegove publike svime što je do tada ponudio, ali se moglo primetiti i njegovo konzumiranje opijata, razvod i promena telesne težine koja je ukazivala na zdravstvene probleme.

Preminuo je 16. avgusta 1977. godine, a kao zvanični uzrok smrti navodi se infarkt prouzrokovan konzumiranjem droge duži vremenski period.

Gotovo je nemoguće pobrojati sve pesme i filmove obeležene njegovim glasom, likom i delom, jer je izdao preko šezdeset albuma, preko pedeset kompilacija i bio deo brojnih filmskih ostvarenja. 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *