Savremeni genije – Stiven Hoking

Društvo

Bio je engleski teoretski fizičar, kosmolog, autor i direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju na Univerzitetu u Kembridžu. Važio je za jednog od najblistavijih teoretičara fizike posle Ajnštajna. 

 

Rođen je u Oksfordu 8. januara 1942. godine. Stiven se još kao dečak interesovao za matematiku i fiziku pa su mu u školi dali nadimak Ajnštajn. Želeo je da studira na Oksfordu kao i njegovi roditelji, a 1959. godine se tamo i upisao. Za glavne predmete odabrao je fiziku i hemiju. Nakon toga, upisao je doktorske studije na Kembridžu.

 

Hoking je imao retki rani početak sporijeg oblika bolesti motornih neurona, poznate i kao Amiotrofična lateralna skleroza, „ALS” ili Lu Gerigova bolest, koja ga je postepeno paralizovala tokom decenija.

 

Čak i nakon gubitka govora, i dalje je bio u mogućnosti da komunicira putem uređaja za generisanje govora: u početku pomoću ručnog prekidača, a na kraju korišćenjem jednog mišića obraza.

 

Iako je u početku bio utučen zbog dijagnoze, odlučio je postoji još stvari koje želi da uradi za života. Počeo je da uči i istražuje više nego ikad. Želeo je da stekne doktorsku diplomu pre nego što umre. Otprilike u to vreme upoznao je i zaljubio se u Džejn Vajld, koju je potom oženio.

 

Svoja istraživanja je fokusirao na odnos prostor-vreme i teorije o crnim rupama. Napisao je mnoge značajne radove o svojim istraživanjima i priznat je kao ekspert za relativitet i crne rupe. Njegovim najznačajnijim otkrićem smatra se dokazivanje da crne rupe emituju radijaciju. Ova radijacija postala je poznata pod nazivom „Hokingova radijacija”

 

Pored rada na teoriji fizike, pisao je i knjige. 

  1. godine objavljena je njegova knjiga „Kratka istorija vremena“. U njoj Hoking govori o teoriji velikog praska i crnim rupama na način koji je razumljiv običnom čitaocu. Knjiga je postala veoma popularna i prodata je u milionima primeraka.

Hoking je napisao još mnogo knjiga posle „Kratke istorije vremena“, uključujući i „Kosmos u orahovoj ljusci“ i „Na plećima divova“.

 

Hoking je umro 14. marta 2018. u Kembridžu. 

 

Royal Mint kovnica novca je u znak sećanja na Hokinga izradila novi dizajn za novčić od 50 penija. Na njemu je ime slavnog naučnika, i umetnička predstava crne rupe.

 

Dizajnerka novčića je Edvina Elis, koja kaže da joj je inspiracija bio sam Hoking, odnosno njegov opis ovog kosmičkog fenomena u knjizi “Kratka povest vremena”.

 

Novčić pripada kolekcionarskoj seriji, i neće biti pušten u redovan opticaj novca.

Autor: Vesna Đunisijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *