Klaudio Kaniđa

Fudbal Sport

Klaudio Kaniđa je sa loptom mogao sve. Ili, skoro sve.

 

Neki fudbaleri se pamte po majstorima na terenu, neki po onome van njega, a Klaudio Kaniđa pamti se po dešavanjima na ta oba polja. 

 

Bio je član čuvene argentinske reprezentacije, harao planetom u tandemu sa Dijegom Maradonom, zna i kako je dati Brazilu gol na Mundijalu, za izbacivanje najvećeg rivala sa Svetskog prvenstva, što je i učinio 1990. u šesnaestini finala…

 

Međutim, već tada Kaniđa je svetsku slavu i novac koji je uz to išao – rešio da koristi i za opijate, kao i njegov nedavno preminuli saigrač, Dijego Maradona. 

 

Nekoliko puta je imao problema sa vlastima zbog kokaina, a kada mu je karijera krenula nizbrdo, na ovim prostorima je, baš zbog narkotika, dobio nadimak „Kokaniđa“.

 

Igrao je za River Platu, Veronu, Romu, Benfiku, Boku junior, Atalantu, Dandi, Redžers, Katar SC i, osam godina po „završetku karijere“, na kratko za „Vembli“. 

 

Očekivalo se da će pronaći svoj mir uz suprugu s kojom je dobio troje dece, ali – njegov temperament se nije slagao s takvim scenariom. 

U jesen 2019. se, posle dugog braka, razveo od Marijane Nanis i to maltene čim je upoznao 26-godišnju manekenku Sofiju Boneli.

Njih dvoje su se venačli u meksičkom Tulumu, a on je sa svojim zabavama – nastavio i u ovoj godini.

 

Klaudio Kaniđa je 50 puta igrao za Argentinu, a kao ofanzivni vezni, nekada i krilni napadač, dao 16 golova.

 

U vreme kada je igrao zajedno sa Maradonom osvojio je Kopa Amerika, Kup konfederacija i igrao u finalu Mundijala pomenute 1990. 

 

Ipak, umesto samo kao majstora fudbala, mnogi će ga pamtiti i po karijeri koja je krenula stranputicama, iako je mogla da ga vodi ka zvezdama.

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *