Dan kada je otišao jedan od najvećih umova sveta- Priredili smo vam neke zanimljivosti o Nikoli Tesli za koje niste čuli

Društvo Kultura

Rođen je kao četvrto dete od oca Milutina i majke Georgine. O njihovom poreklu postoji više verzija. Smatra se da je njihovo primarno prezime Komnenović, a da su ih prilikom svađe sa majstorima meštani prozvali Tesla. Nikola se najpre školovao u rodnom Smiljanu, a potom je prešao u Gospić, gde je završio gimnaziju. Od malena je imao sposobnost u psihologiji poznatoj pod nazivom vizuelno razmišljanje. Umeo je da u mislima stvori preciznu sliku svega što uči. Istovremeno je memorisao sliku i raspored reči i slova. To mu je omogućavalo rad iz glave. Čitavi dani prolazili su mu u učenju u biblioteci, spavao je vrlo malo, svega četiri sata dnevno. Zbog toga je bio krhkog zdravlja i često bolešljiv. Nakon života u Pragu, Budimpešti i Parizu, Nikola se 1884. godine seli u Njujork, gde će ostati do kraja svog života. Iza svog života ostavio je brojne patente i značajna otkrića iz oblasti elektrotehnike. Koliko je njegovo stvaralaštvo značajno za naš svakodnevni život, svima je dobro poznato. Ono što je manje poznato jesu zanimljivosti iz njegovog života.

Jeste li znali da je Nikola Tesla još 1909. godine, u doba kada su se koristili takozvani telefoni svećnjaci, predvideo ove koje koristimo danas, pametne? U jednom od brojnih intervjua rekao je da ćemo se međusobno gledati bez obzira na razdaljinu, i da ćemo svoje telefone nositi sa sobom bilo gde i to bez ikakvih kablova.

I tokom rada praktikovao je nespavanje, kao i tokom studija. Umeo je da čitava dva dana provede u svojoj laboratoriji, bez trunke sna. To je svojevremno potvrdio njegov najbolji drug, i na to dodao da bi Nikola ponekad odspavao par minuta samo da bi napunio baterije.

Govorio je mnogo jezika, što ga svrstava u hiper – poliglote. Osim maternjeg, srpskog, tečno je govorio engleski, nemački, francuski, italijanski, češki, mađarski.

Nikola je često bio bolešljiv. Mnogi smatraju da je bolovao i od neuroze. Imao je nekoliko fobija. Veoma se plašio prljavštine i zaraze. Zbog toga je često prao ruke. Voleo je da sve bude na svom mestu. Osim prljavštine, plašio se i, verovali ili ne, bisera. Patio je od ojstersaritisfobije toliko da bisere nije smeo ni da pogleda. Jednom prilikom je svoju sekretaricu poslao kući, kako ne bi gledao njenu ogrlicu od bisera.

Bio je opsednut brojem tri. Često bi obilazio tri kruga oko svoje zgrade pre nego što u nju uđe. Prilikom serviranja pribora, zahtevao je tri salvete pored svog tanjira.

Ono što je nesumnjivo najtužnija činjenica iz njegovog života jeste to da je umro u siromaštvu i dugovima. Umro je u hotelskoj sobi na 33. spratu hotela Njujorker, koji mu je poslednjih 10 godina života bio dom. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka izjavio je reči koje najbolje opisuju njegov lik i delo: Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće.

Odlukom Vlade Srbije dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, proglašen je Danom nauke u Srbiji.

Autor: Jelena Ćetković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *