Delije slave 32. rođendan.

Fudbal Sport

 

Na Božić, 7. januara 1989. godine osnovana je najveća navijača grupa na domaćim prostorima, a i šire – Delije Sever.

 

Sve navijačke grupe su se početkom 1989. godine ujedinile u jednu jedinstvenu grupu, u cilju još veće snage i jedinstva među navijačima.

 

Pre toga je među Delijama bilo nekoliko jakih navijačkih grupa, Ultras, Zulu Voriors i Red Devils, kao i još nekoliko manjih. Sve one slile su se u jednu grupu 7. januara 1989. godine i tada je nastala grupa, koja je po mnogima jedna od najjačih u Evropi i svetu. 

 

Za preko 30 godina postojanja Delije su postale prepoznatljive po fanatičnoj podršci igračima, često su nazvani dvanaesti igračem, spektakularnim koreografijama, bakljadama, masovnim gostovanjima, ali i tučama sa protivničkim navijačima.

 

Na inicijativu Ultrasa svim značajnijim navijačima poslato je pismo sa pozivom na sastanak ujedinjenja gde su obrazloženi razlozi iz kojih bi bilo mudro i dobro ujediniti se i napraviti konačno pravu stvar: toj ujedinjenoj grupi dati srpsko ime, napraviti rekvizite sa imenom grupe kako se više ne bi koristili u to vreme popularni strani šalovi i kape, izgraditi ozbiljniji odnos sa Upravom, povezati se sa Zvezdašima iz unutrašnjosti. Sastanak je održan na Božić 1989. godine, prisustvovao je veliki broj navijača, a iz mnoštva predloga izdvojio se jedan – tog dana su rođene Delije!

Odmah se prionulo na posao, tačno se znalo ko je zadužen za pravljenje šalova, nalepnica, majica, ko za sastanke sa Upravom, ko za kontakte sa navijačima van Beograda, ko za propagandni rad. Sastanci su održavani svakog četvrtka na stadionu – tu su se učile nove pesme, novi navijači primani su u Delije, raspravljalo se o aktuelnim pitanjima i pravljeni su planovi za naredne utakmice. Prva veća utakmica na kojoj su Delije imale svoju prezentaciju bio je prolećni derbi 1989.

Iz dana u dan organizacija navijača postaje sve bolja. U to vreme bilo je normalno da kada se podudaraju termini nekih važnih košarkaških i fudbalskih utakmica i na jednim i na drugim bude veliki broj Delija. Na stadionu, između severne i istočne tribine završena je prostorija za navijače, putovalo se redovno na sva gostovanja, pravljeni su spektakli na svakoj važnoj utakmici, proradio je i marketing Delija – piše na sajtu Delija.

 

Srećan rođendan, Delije! 

Priredila: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *